Podijeli članak

Baš kad sam izlazio iz „Planike“ u Titovoj, pitajući se zašto su „Bugatti“ cipele skupe i kad im snize cijenu (a da su dobre, jesu), samo što ne udarih u stup oslonac nekadašnje robne kuće „Razvitak“. Vidjeh malko čudan ali iskren plakat. Plakat je bio nalijepljen preko poznatog trgovačkog dokumenta koji je pisao banov pisar Radoje dubrovačkom knezu Krvašu... „Vo imja Oca, Sina i Svetoga Douha, Ja ban bosanski...“. Dio dokumenta je bio iznad plakata. Prvo su, genijalno zaključih, zalijepili Povelju, onda plakat. Na plakatu piše „Bosna pripada Bošnjacima“. Ti jarca!!! Najzad malo iskrenosti! Dozlogrdi čovjeku građanska farba, državna fasada i muslimanska struktura i temelji. Najzad da se kaže jasno i glasno. Ili barem napiše. Pa neka mi kažu da su mladi ljudi neaktivni i bezidejni! Ni SDA, ni SBB, ni SDP, Naša Stranka, nijedna se nije usudila da kaže otvoreno - sve nama a drugima što im se dadne! Sve samo glumatanje i „građansko“, dođe čovjeku da porazbija sve ekrane u kući!

Po čemu znam da se radi o mladim ljudima? Na dnu plakata piše „Sami protiv svih“. Mladalački naivno. S obzirom da se radi o pripadnicima najbrojnije nacije u tronacionalnoj državi, još i nacije brojnije od ostale dvije skupa, sintagma „sami protiv svih“ je nekako... Zvuči kao oksimoron. Kao „Njih dvojica, ja i babo sami“. Pa mi padne na pamet i ban Kulin. Ban, to jest pisar Radoje, piše Knezu, što znači da samo ovaj drugi ima državu. Zašto prvi nije kralj ili knez? Valjda zato što je tadašnja Bosna bila dio većeg kraljevstva a Tvrtko tek ban. Zanima me i to kako trgovački dokument može biti dokaz državnosti... Kao da iz džepa izvadim račun i pokažem ga policajcu kad hoće da me legitimira. Sačuvaj me Bože političke logike ovih prostora. 

Mladi Bošnjaci su korektni. U bošnjačkom diskursu Povelja bana Kulina obično ne počinje drevnim „U ime Oca, Sina i Duha Svetoga“, već se malo poodmakne od prve rečenice. To je stvarno bio preslik originala poslat u Srbiju, Sankt Petersburg i Beč. To je onaj dokument koji je Emir Hadžihafisbegović, onaj sa reklama, dok je bio ministar ŽS, htio uzeti masnim i znojnim prstima od kustosa muzeja. A kustos je na licu imao masku, na rukama rukavice, da ni dahom, ni slučajnom kapljicom znoja ne bi oštetio vrijedan stari dokument...

Na plakatu piše i web adresa, www.bosanskinacionalisti.org.

Site je, na moje čuđenje (mislio sam da je plakat najiskreniji) bio još iskreniji. Sve lijepo piše, i čija je Bosna, i kako u njoj treba da se živi, koji jezik se govori, ma sve. Jedan vrli pisac neki čak kaže da bi jedino Bošnjacima trebalo dopustiti da posjeduju nekretnine. Tako bi Srbe i Hrvate (valjda i te „građane“) oslobodili dosta briga.
“Građanske“ stranke se bune protiv svoje iskrene omladine. Smetaju im, valjda. Otjerali bi ih u Njemačku, čini se. A ne znaju da na mladima svijet ostaje.

Veselin Gatalo