Podijeli članak

Ako nikada, pogotovo ranih 90-ih, niste imali novoga Golfa, Mercedesa, Toyotu ili kakvo skuplje čudo, uskraćeni ste za jedno prekrasno iskustvo. U to vrijeme ste morali plaćati da vam oslobode vlastito auto. Ne odgovorni pojedinci ili više njih otuđili bi vaš automobil te tražili i po 10000 njemačkih mraka da vam vrate vaše nasušno prometalo. 

Prometalo bi bilo u određenom mjestu i u određeno vrijeme, ali samo ako bi ste vrlim otimačima vaše imovine dali onoliko para koliko su tražili. Ako ne, kola bi rastavili i prodali u dijelovima, nekada bi se poslali u paradržavu danas poznatu kao Crna Gora. Kako god, zaplakali biste za parama ili za kolima.

Nekada, ako biste imali skup automobil koji biste platili kreditom, zavijanjem familije u crno, imali ste opravdanih razloga za strah. Noću bi ste se budili u znoju i trčali do prozora da vidite je li vaš auto još uvijek tamo gdje ste ga parkirali. Ako ga ne bi bilo otišli bi ste na policiju da prijavite krađu. Pošto biste policiji dali svoj broj telefona, vrli otimač vašega auta bi vam se javio na broj telefona koji ste ostavili u policiji. Nevjerojatno? Neki zloćo bi pomislio da policija krade skupa sa lopovima…

U Beogradu, nekada glavnom gradu SFRJ, otišlo se korak naprijed. Preskočena je jedna instanca i pojednostavljena je procedura otimačine i ucjene. Evo ovako to izgleda.... Izađete iz "stana za tri dana" i vidite da vam nema auta parkiranog na nogostupu. Nije čudo što su vam dignuli auto parkirano gdje ne treba, ali je čudno što nedostaje samo vaše auto. Onda se sjetite da je samo vaše auto nestalo. Onda nazovete komunalnu policiju i oni potvrde da su vam oteli prometalo. Ova otimačina nema nacionalnu već regionalnu pozadinu. Lopovima, tj. policiji savršeno je svejedno koje je nacije vlasnik krša koji su uzeli, važno je samo da ste iz Bosne ili iz Hercegovine.

Nekako se otpeljate do skladišta gdje leži oteti krš, platite 13500 RSD (oko 120 eura) i nadate se da je to sve. Onda vam policajci otmu identifikacijske dokumente i knjižicu vozila, otmu Vam i osobnu dokumentaciju. Onda negdje morate uplatiti 45 eura kazne da bi Vam vratili dokumenta i da vi i vozilo povratite svoj identitet.

Ne zanima ih gdje ćete to noću uplatiti, ne zanima ih da li vam od toga auta i dokumenata ovisi život, ne briga ih imate li te pare, ne tiče ih se gdje ćete razmijeniti novac u dinare, hoće Vaše pare ili nema ni auta ni dokumenata. Možete skapati u Beogradu, ali pare im morate dati ili ste donji. S mafijom se nekada moglo dogovoriti. Zapravo, mafija i nastaje kada se država više ne dogovara s vama i radi što joj se prohtije. To Vam je isto kao kod nas. Otimačina je postala državni projekt.

Veselin Gatalo