Podijeli članak

Ne znam sjećate li se Sulejmana Redžića? Profesor Redžić je doktorirao kod Radomira Lakušića, 1990. godine, kada je doktorat još nešto značio. Biolog, vrstan poznavalac forenzike na polju bioanaliza. Mislim da je radio kao sudski vještak u škakljivim predmetima. Jedna kolumna nije mjesto za dublju analizu uzroka i posljedice, ali njegova smrt nije uzburkala javnost koliko par puno logičnijih i dokazivijih smrti nekih drugih, mlađih ljudi. A za sumnju u „neprirodnu“ smrt bilo je dokaza koji nikad nisu istraženi.

Dr. Redžić nikad nije javno izgovorio ništa s čime bih se ja složio. Svaka druga mu je bila „ukinuti Republiku Srpsku“ . A to, ta Srpska, jedino je državno što BiH ima. Tamo većina odgovara za manjinu, kao u Francuskoj, Italiji ili Austriji. U Federaciji nema odgovornih za druge, zato i nema odgovornosti. Hm, i tamo je, u Republici Srpskoj, odgovornosti sve manje, ali o tome ću drugi put. Ponavljao je to kako treba ukinuti Republiku Srpsku, kao kakvu mantru, čak sam znao i kad će izgovoriti tu rečenicu. Njegova dostignuća na polju biologije su me fascinirala. Ovladao je vremenskim ciklusima, razmnožavanjem i rastom organizama u odnosu na okolnosti bolje nego ijedan biolog u bivšoj Jugi, barem ja tako mislim. A onda...

Onda su ga pronašli između Sarajeva i Pala, 10 kilometara od naselja, u odjeći za šetnju i udobnim cipelama dobrim samo za pločnik i drvene podove. Putne isprave s njim, ali uvijek bi ih nosio. Ako bi išao u prirodu, obuo bi gojzerice. Nije imao toplu jaknu, napolju je bio težak minus. Tragove dugog hodanja nije imao na sebi. Ali je imao tragove držanja za zglob i nadlakticu, predsmrtne krvne podljeve. Ugušio se u vodi dubokoj pola pedlja. Nije pao, izgubio svijest i potom se ugušio u plitkoj vodi, na glavi nije bilo traga udarcu koji bi ga onesvijestio. U blizini nije bilo parkiranih kola kojima bi došao dotle.
I... Ništa. Ujeo vuk kenjca. Jedan moj prijatelj je rekao da bi se Krug 99 sad trebao zvati Krug 98. U početku mi se svidjela šala, kasnije baš i nije. Ustrašeni starkelje iz Kruga 99 su se ponašali kao da je profesor Redžić umro od infarkta ili preobilne hrane. Država se nije pretrgla pronaći one koji su ga odvezli u pustoš i ubili. Istraga? Ne vjerujem da je ikakve istrage i bilo. Ili ja za nju nisam čuo.

Država je čudno biće. Kad jednom izaberete vlast, ona gubi svaki moral i strah od glasača. S pravom. Dadnemo im sebe u ruke, onako, kao korpicu kupina nakupcu. Kad vam za ministra za ljudska prava hoće postaviti dokazanog nasilnika i pronevjeritelja, suđenog i osuđenog za nešto nakon čega ne može više biti političar, bude vam jasno. A za nasilje i korupciju se političarima ne sudi, to znate i sami. E pa možete misliti koliko je ovaj bio korumpiran i nasilan, toliko da ga je čak i ovakva smijurija od države morala osuditi. Toliko o Ministarstvu za ljudska prava. Toliko o ljudskim pravima u zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina.