Podijeli članak

Užasnula me vijest da je SDA posumnjao u bošnjaštvo direktora Pavarotti centra, Elvedina Nezirevića. Elvedin je određen (ne znamo kako, predložen ili se sam javio) biti u komisiji (neki vele timu) koja će pripremiti grad Mostar za europsku prijestolnicu kulture.

SDA je, podsjetimo, vodeća stranka u Bošnjaka, a Elvedin Nezirević je i uz 3 (slovima tri) djela i isto toliko lokalnih nagrada za poeziju (one koje se daju pjesnicima kad svrate), razočarao Bošnjake SDA. Njegov sladunjavi roman su nahvalili Miljenko Jergović i Filip David, veliki pisci i antifašisti čiju ideologiju baštine sve bošnjačke stranke, od lijevih (SDP, DF, NS) pa do desnih (SDA, SBB). Jergović je napisao čak da je Elvedin „pokušao pisati onako kako jest“. Samim time je Elvedinov uspjeh značajan za bošnjačku književnost. Ova događanja i meni puno znače, jer sam saznao da je potrebno biti pravi Bošnjak da bi se predstavila kultura Mostara koja je kroz povijest bila mahom srpska i multireligijska,uglavnom hercegovačka. Jedino bosansko što je nastalo u Mostaru (u mostarskoj gimnaziji) bila je poznata nevladina organizacija „Mlada Bosna“ načinjena od nebošnjaka svih vjera i nacija.

Ali, vratimo se na Elvedina kojeg su proglasili nedovoljno Bošnjakom da predstavlja mostarsku kulturu. Svi su zaboravili da je Elvedin dvostruko Mostarac. Nedavno je meni oduzeo naslov Mostarca i ne znam je li ga ikomu dao, onda kad sam pisao o onoj komemorativno-sportsko-kulturno-umjetničkoj manifestaciji s motorijadom... Srećom nije mi oduzeo i 15 objavljenih knjiga u BiH i svijetu (bez provjerenih antifašista - Filipa Davida i Miljenka Jergovića) i više ozbiljnih književnih nagrada. Ni studentima ni profesorima slavistika u svijetu nije oduzeo moje knjige. A bošnjaštvo...Ne znam je li bio neki natječaj, neki odabir, ali dobio je čovjek, pa? Dobio on, eto, a ne drugi Bošnjo, pa im krivo... Možda je tu, u tom odboru (vjerojatno dobro plaćenom, čim se digla tolika frka i strka) i Sonja Jurić, nominirana za najprestižniju europsku nagradu u kategoriji knjige za djecu? Sumnjam. I ne treba. Ona nije nimalo Bošnjakinja. Nisam ni ja Bošnjak, zato mi i nije krivo što me nema tu.
Kog vraga hoće ti iz SDA? Pa i oni su postali Bošnjaci iste godine kad i Elvedin. Godine 1993. u Holiday Innu. Elvedin je postavljen na čelo jedne od najprestižnijih bošnjačkih institucija, bošnjačkom voljom a ne srpskom ili hrvatskom, što ukazuje da je pravi Bošnjak. Ima čak i svjedoke, čitava BiH i okolina je skupila potpise koji dokazuju da je Elvedin dovoljno Bošnjak za dužnost koju su mu povjerili oni koji su mu je povjerili. 

Elvedinovu bošnjaštvu su svojeručnim potpisom svjedočili Abdulah Sidran, Slavo Kukić, Andrej Nikolaidis, Boris Dežulović, Dino Mustafić, Dragan Markovina, Emir Suljagić, Enver Kazaz, Mile Stojić, Štefica Galić i drugi osvjedočeni, ne samo Bošnjaci nego i rijetki antifašisti među drugim konstitutivnim narodima. Jer, kad ti i drugi kažu da si Bošnjak (ne samo Bošnjaci), onda si Bošnjak kakvog nema od Opina do Zalika!

I zato, ne daj se, Elvedine! Ti si Bošnjak, i to pravi, sa sve svjedocima i potpisima!