Podijeli članak

Svijet je konačno odahnuo. Kina, Rusija, Amerika, Indija, svi su osjetili neizmjerno olakšanje kada je Bosna i Hercegovina potpisala sporazum prema kojemu se odriče eksploatacije i osvajanja svemira. Neće biti žutog trokutića sa zvjezdicama na Marsu, Jupiterovim i Saturnovim prstenovima, čak ni na Mjesecu. Da ne govorimo o dalekoj Andromedi ili Siriusu. Bosanski golfovi dvojke neće dizati prašinu po marsovskim pješčanim poljanama. Mali Bosanci i Hercegovci neće na Mjesecu skakati po desetak metara u vis u igraonicama mjesečevih kafića i restorana. 

Buljoguzi dvonogi tapiri s Oriona neće moći uzeti kredit u bosanskoj ili hercegovačkoj Addico ili SanPaolo banci i time si osigurati deložiranje iz stana ili pljenidbu stvari. Osmonogi zviždači sa Saturnovih mjeseca neće imati kome prijaviti korupciju na svome planetu jer tamo neće biti bosanskog ministra za ljudska prava i izbjeglice. Oni, naime, nemaju mito i korupciju jer je stalno prijavljuju, pa su ostali bez te blagodati civilizacije. Kad bismo tamo poslali naše političare, bili bi jako sretni. Zadnja osoba koja je u Bosni prijavila korupciju izgubila je posao, pola familije, psa, zdravlje, umalo i život. A zlostavljač će postati ministar za ljudska prava.

Za divno čudo, događaj kapitulacije pred svemirskom zajednicom nije iskorišten kako treba. Nisu jedni bili protiv a drugi za. Nije bilo prilike da se oko teme razvije žučna rasprava i medijska bitka oko potpisivanja, da narodi zbiju redove oko vladajućih stranaka, kao onda oko NATO-a. Odmah se sve potpisalo. Nije bilo prilike ni da čovjek kaže kako zapravo nije potpisao a kamoli štogod drugo. Svi su priznali da su potpisali, i jedni i drugi, a o trećima da ne govorimo. 

Propao je i pokušaj da se izgradi prvi bosanski svemirski teleport. Zlobnici bi rekli da se radilo o preinačenom motokultivatoru malog Nurke dobivenom kao donacija od amidže Muriza iz Stranke. Motokultivator je s par malih izmjena pretvoren u mehanizam za teleportaciju u bilo koji kraj poznatog i nekoliko lokacija još nepoznatog univerzuma. Moćna skalamerija je već pokazala svoju moć. Radila je malo sporije, ali je davala rezultate. Mali Nurija je već nekoliko puta provjerio funkciju mot... Teleport je radio kao sunčani sat, nepogrješivo. 

Prvo je na sjedalo teleporta stavio materin vjenčani prsten i ukucao koordinate Nove 441. Prsten je preko noći nestao. Onda je to učinio s mobilnim telefonom, poslao ga je na Kasiopeju, mali asteroid oko jednog džinovskog užarenog planeta. Onda je probao sa živim organizmima. Gušter Miralem je teleportiran prve noći. Zec Radojica je nestao prije ponoći, još dok je Nurko bio budan. Kokoš Rumenka je otišla do Taurusa, ali se ujutro vratila. Nurko je u Elektroprivredin crni tefter pribilježio da njegov teleport ima poteškoća pri teleportaciji ptica, ali to nije smatrao velikim problemom. Naime, znao je još iz škole da su ljudi sisavci i imaju drukčiji metabolizam, sličan zečjem i magarećem...

Piše: Veselin Gatalo