Podijeli članak

Ako volite zamrzavati hranu ili je čuvati u hladnjaku, možda će vam dobro doći informacije o tome što se može zamrznuti i koliko dugo, a da se kvaliteta hrane ne dovede u pitanje.

FoodSafety donosi savjete o tome kako pravilno čuvati hranu u hladjaku i zamrzivaču. Objavljene su smjernice za skladištenje hrane tako da se spriječi prerano kvarenje. Možda će vas iznenaditi koliko neke namirnice mogu ostati u hladnjaku, a da ne budu sumnjive kvalitete.

Ostavljate li otvoreno pakiranje hrenovki u hladnjaku, a ne znate koliko dugo mogu stajati? Stavljate li različite salate s tjesteninom u hladnjaka ili čak u zamrzivač?

Pa krenimo...

1. Salate od tunjevine, s jajima ili tjesteninom 

Ove salate odlične su hladne, ali ih u hladnjaku nemojte držati duže od 3 do 5 dana. Nemojte ih zamrzavati.

2. Otvoreno pakiranje hrenovki 

U hladnjaku može stajati do tjedan dana, a može se i zamrznuti. Zamrznute hrenovke u zamrzivaču mogu "izdržati" do dva mjeseca.

3. Neotvoreno pakiranje hrenovki 

Ako ste kupili pakiranje hrenovki i samo ste ga odložili u hladnjak bez otvaranja, na taj način možete ih čuvati dva tjedna, a u zamrzivaču jednako kao i otvoreni paket – do dva mjeseca. 

4. Narezana salama

Mesne delikatese, salame koje nisu u originalnom pakiranje već su otvorene možete držati u hladnjaku tri do pet dana. Možete ih i zamrznuti i tako čuvati do dva mjeseca.

5. Neotvoreno pakiranje salama 

U hladnjaku će "izdržati" do dva tjedna, a u zamrzivaču, kao i otvoreni paket, do dva mjeseca. 

6. Piletina ili puretina 

Cijelo pile ili puricu čuvajte u hladnjaku do dva dana, nakon toga će kvaliteta mesa postati sumnjiva. Možete ga zamrznuti i tako mu produžiti rok upotrebe i do godinu dana. Ako zamrzavate isječene dijelove, poput bataka, karabatka, krilca, u zamrzivaču ih možete držati do 9 mjeseci prije upotrebe.

7. Juhe

Bez obzira na to je li u njima tjestenina ili meso ili oboje, juhe nemojte jesti nakon što su u hladnjaku stajale duže od 4 dana. Ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do 4 mjeseca.

8. Jaja 

Svježa jaja možete čuvati u hladnjaku do 5 tjedana, a cijela nemojte ni pokušavati da zamrznete. Ako baš morate, ulupajte sva jaja zajedno i tako ih zamrznite.