Podijeli članak

Tagovi

Kompanija Messer koja snabdijeva kliničke centre, bolnice i domove zdravlja u Federaciji BIH obavijestila je sve da zbog enormne potrošnje kisika u BIH proizvodnja i nabavka dostiže kritičnu točku te upozorila na brojne poteškoće u radu zbog nekompetentnosti nadležnih.
U pismu koje su dobila rukovodstva kliničkih centara, županijskih bolnica, domova zdravlja i Krizni stožer FBiH navodi se trenutna potrošnja izazvana pandemijom koronavirusa iznad proizvodnih kapaciteta.

"Prinuđeni smo da kisik uvozimo s različitih lokacija iz inozemstva po različitim i znatno višim cijenama, sve kako bismo kontinuirano održali snabdijevanje kisikom u BIH. S obzirom na to da je u ovom trenutku najbliža lokacija za nabavku kisika u Zagrebu, potrebno nam je najmanje 48 sati od momenta kada pošaljemo svoje cisterne po kisik do momenta kada je kisik spreman za isporuku s našeg skladišta u Sarajevu“, navode.

Ističu da danonoćno vrše napore kako bi održali sustav „nabavka-isporuka“ kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli te bolnicama u Bihaću, Zenici, Mostaru, Travniku i velikom broju domova zdravlja.

U nastavku su istakli kritike na račun zdravstvenih ustanova, zbog kako su naveli, velikoj broja različitih i nekompetentnih kontakt osoba.

"Osim toga što dobivamo pozive od velikog broja različitih i nekompetentnih kontakt osoba s vaše strane, što stvara konfuziju, pojedini subjekti bespotrebno prave skladišta kisikom dok drugi rade na granici izdržljivosti. Nemamo redovan povrat praznih boca i ambalaže što nam predstavlja ogroman problem da zadovoljimo sve vaše potrebe s obzirom na ograničen broj ovih resursa“, dodali su.

Naglašavaju i da je sustav primanja narudžbi preopterećen zahtjevima za kisikom.

"Tako dobivamo narudžbe u ponoć, iza ponoći ili u kasne večernje sate za isporuku rano ujutru što je nemoguće ispunjavati ili kada angažiramo sve snage da izvršimo isporuku u kasnim večernjim satima, naše cisterne i kamioni čekaju satima ispred vaših kapija“, zaključili su u pismu, prenosi Klx.