Podijeli članak

Predstavnici velike multinacionalne kompanije iz Dubaija sastat će se u četvrtak s predstavnicima Vlade FBiH radi razgovora o preuzimanju mostarskog Aluminija, piše klix.ba.

Ime kompanije se još drži u tajnosti. Potvrđeno je da je za Aluminij zainteresirana i jedna velika kompanija iz Saudijske Arabije koja je također svjetski igrač u oblasti energetike.

Inače, premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić nedavno su obznanili da su ušli u pregovore i s Glencore International, švicarskom kompanijom s kapitalom od nekoliko stotina milijardi dolara. 

Klix piše da je ova kompanija Vladi FBiH za sada postavila nerealne uvjete. 

Na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora ove kompanije kompletna uprava poduzeća, direktor Dražen Pandža i izvršni direktori Boris Vican i Ivan Čale, trebali bi podnijeti ostavke. 

Razlog za povlačenje uprave je neispunjavanje uvjeta koje je postavila Vlada Federacije BiH, a to se prije svega odnosi na cijenu električne energije. 

Zahtjevi uprave Aluminija bili su takvi da ih Vlada FBiH nikako nije mogla prihvatiti. Traženo je subvencioniranje troškova električne energije, što bi poreske obveznike koštalo godišnje i više od 50 milijuna KM, prenosi Dnevnik.ba.