Podijeli članak

Najveći problem poslovanja ovogodišnje turističke sezone, a to je svakako nedostatak radne snage, najviše će doći do izražaja u idućih pet tjedana najintenzivnijeg dijela turističke sezone, pa Sindikat turizma Hrvatske procjenjuje da će u tom razdoblju u različitim djelatnostima ugostiteljsko-turističkih usluga u obrtima i tvrtkama nedostajati oko 10 tisuća radnika.

Tu činjenicu potvrđuju svakodnevni oglasi i potraga za radnicima koji ne jenjavaju ni na polovici srpnja, a najveće probleme trenutno imaju restorateri, ugostitelji i barovi u potrazi za "bijelim bluzama", hoteli najviše traže sobarice, a obiteljski iznajmljivači osobe koje bi čistile i održavale sve brojnije apartmane. Sve u svemu, u špici turističke sezone više se ne traži samo stručni ugostiteljski kadar, nego – bilo kakav kadar.

Rasprodane agencije

"Mi dobivamo s terena informacije iz velikih hotelsko-turističkih kuća koje lošije plaćaju svoje radnike da im sobarice ne žele više raditi za 3,5 do 4 tisuće kuna, nego daju otkaz i idu čistiti apartmane. Kažu da im je tu zarada veća, ali to nije stalni posao i nema plaćanja mirovinskog i zdravstvenog doprinosa. No, mlađi ljudi ne misle o tome, nego idu tamo gdje im je bolje plaćeno, a to je loše za kvalitetu usluge", kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma Hrvatske.

Pri tome su osobe za čišćenje i održavanje apartmana u obiteljskom smještaju, osobito u manjim mjestima i na otocima, trenutno najtraženije na tržištu rada, a u mnogim mjestima i najbolje plaćene, iako je to realtivno jer se mahom radi o zaradi "na ruke".

Broj registriranih objekata u domaćinstvu ove je godine porastao za 14,3 posto, a broj kreveta u njima veći je za oko 57 tisuća i stigao je na gotovo 600 tisuća postelja. Sve te stanove i apartmane treba čistiti i održavati i po nekoliko puta tjedno jer se gosti sve kraće zadržavaju na jednome mjestu, pa se apartmani u gradovima čiste i po tri-četiri puta tjedno. Zato su cijene takvog rada u širokom rasponu od 50 kuna za mali apartman u gradu do čak 400 kuna za veće apartmane na otocima. Iako je službeno cijena čišćenja u agencijama koje to rade organizirano između 11 i 15 kuna po metru četvornom, malo tko se toga pridržava u izravnim dogovorima.

Onima koji već tijekom zime nisu osigurali tko će im održavati apartman, sada izbor postaje više nego sužen. Oni koji dobro rade odavno su zauzeti, a oni koji bi se tim poslom htjeli baviti povremeno i privremeno, za iznajmljivače su nesigurno i neizvjesno rješenje. U agencijama za čišćenje su mjesecima unaprijed "rasprodani" za održavanje apartmana i čišćenje jedrilica i brodova, koje se plaća po 350 kuna.

"Kod mene u apartmanu na Braču je smjena gostiju svake subote i plaćam radnicu 300 kuna dnevno za šest-sedam sati rada na čišćenju i pripremanju apartmana za goste. Na Braču se taj posao plaća od 200 do 300 kuna dnevno, ali ako želite dobrog radnika zadržati, treba platiti više. U gradovima na kopnu je to manje jer je puno zainteresiranih za taj posao pa cijena pada", priča nam iznajmljivač iz Milne.

Radnice iz Bugarske

Istovremeno se na Makarskoj rivijeri cjelodnevno čišćenje apartmana plaća i do 400 kuna jer u malim turističkim mjestima nema radne snage, pa se najčešće za te potrebe dovode radnice iz BiH, ali i iz Češke i Bugarske kojima domaćin mora osigurati i smještaj.

Hvarski iznajmljivač nam priča kako on za čišćenje pet apartmana između smjene gostiju plaća radnicu 10 tisuća kuna mjesečno, a splitski iznajmljivači održavanje tri do pet apartmana plaćaju od 7 do 10 tisuća kuna. Istina, u tu cijenu uključeno je čišćenje i dočekivanje gostiju i to bez radnog vremena i vikenda. Radi se doslovno svaki dan i u svako doba, jer gostima treba biti na raspolaganju kad god da stignu i jave se, što je često i usred noći, priča nam vlasnica turističke agencije za popunjavanje obiteljskog smještaja.

Inače, samo čišćenje se plaća oko 60 kuna na sat, što je dvostruko skuplje nego prije samo godinu-dvije, no i do takvih radnika je teško doći, žale se u agencijama. Tijekom sezone sve više takve poslove rade studentice, ali i žene sa stalnim zaposlenjem koje u večernjim satima tako nadopunjavaju obiteljski proračun. No, u agencijama za posredovanje u punjenju apartmana i njihovu održavanju kažu: I da je dvostruko više žena za čišćenje, ne bi bile bez posla.

Slobodna Dalmacija