Podijeli članak

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, poznatija kao kraljica Elizabetha II danas slavi 93. rođendan i najstariji je vladajući britanski monarh, javlja agencija Anadolija.
 
Za vrijeme njene vladavine, odnosno od 6. veljače 1952. promijenjeno je 13 premijera Velike Britanije.
 
Također, Elizabetha II trenutna je kraljica niza zemalja među kojima su Velika Britanija, Kanada, Australija, Novi Zeland, Jamajka, ali i Papua Nova Gvineja. Ako se uzmu u obzir sve zemlje čija je kraljica, za vrijeme njene vladavine promijenjeno je 150 premijera država.
 
Elizabetha II je 2015. s navršenih 89 godina postala najduže vladajući monarh i tako iza sebe ostavila pretkinju kraljicu Viktoriju.
 
Samim tim što je kraljica najduže vladajući monarh, njen sin princ od Walesa Charles (70) je prijestolonasljednik koji najduže čeka na tron u Ujedinjenom Kraljevstvu.
 
Sve rjeđe prisustvo na ceremonijama i programima dovodi do špekulacija o zdravlju kraljice, prenosi Fena. U posljednje tri godine kraljica se susrela s nizom zdravstvenih problema. Zbog toga što je određene odgovornosti prenijela na druge članove kraljevske obitelji, dovodi do komentara da bi kraljica mogla otići u mirovinu.
 
Ako Elizabetha II odstupi s trona, naslijedit će je princ Charles. On će ujedno biti i najstariji monarh koji je stupio na tron.
 
U redu za tron nakon princa Charlesa nalaze se njegov sin William i unuk George.
 
Kraljica je rođena 21. travnja 1926., a svake godine obilježava dva rođendana. Onaj na datum na koji je rođena i koji obilježava u krugu obitelji i drugi koji se ceremonijom slavi u lipnju. Ceremonijalno obilježavanje rođendana počelo je za vrijeme kralja Edwarda VII koji je vladao od 1901. do 1910. Naime, kralj je rođen u studenom, kada vremenski uvjeti nisu baš najbolji za ceremonije na otvorenom zbog čega je predloženo da se slavlje održava u svibnju  ili lipnju.