Podijeli članak

Ne bi li bilo super da gubitak kilograma ne zahtijeva toliko angažmana i truda? Pa, iako sasvim sigurno nećete izgubiti višak kilograma samo maštajući o tome, čini se da vam određeni napici mogu pomoći u ostvarivanju cilja.

Štoviše, uz njihovu pomoć ćete i bolje spavati. 

Mlijeko

Čaša mlijeka može vam pomoći da lakše zaspite jer je prepuna kalcija i nečega što se zove triptofan. Stručnjaci kažu da kalcij pomaže mozgu da koristi aminokiselinu triptofan za stvaranje tvari melatonin, koja je važna za dobar san. Povrh svega toga, visoka razina konzumiranja kalcija može pomoći da se riješite tjelesne masti, posebno oko trbuha.

Studija iz 2010. godine, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Negev u Izraelu, čak je tvrdila da će vam konzumiranje samo dvije čaše mlijeka dnevno pomoći izgubiti kilograme. Otkrili su da su odrasli koji su pili više mlijeka - gotovo dvije čaše dnevno - imali najvišu razinu vitamina D i kalcija, ali i izgubili u prosjeku gotovo 12 kilograma nakon dvije godine.

Čaj od kamilice

Umirujuća svojstva kamilice su poznata već stoljećima, a to ovaj čaj može zahvaliti ljekovitim sastojcima poput apigenina i bisabolola. Također, Rimljani, Grci i Egipćani su kamilicu koristili kao oblogu za rane kako bi one brže zacijelile.

Danas se zna da umiruje grčeve u mišićima, što ga čini idealnim napitkom prije spavanja. Također može pomoći u ublažavanju trbušnih grčeva, probavnih smetnji i plinova.

Sok od grožđa

Ispijanje male čaše 100-postotnog soka od grožđa prije spavanja naizgled vam može pomoći da "spalite" tjelesnu masnoću. Istraživanje tvrdi da jedenje ili pijenje jednostavnih ugljikohidrata, koji se nalaze u ovom soku, noću izaziva lučenje inzulina.

Uz to, grožđe je prepuno antioksidansa koji pomažu sagorjeti kalorije.

Proteinski shake od soje

Mnogi misle da su ovakvi napici namijenjeni samo dizačima utega u teretani, ali oni su također savršeni za mršavije. To je zato što je soja u obliku mlijeka ili proteina bogata aminokiselinom triptofan. Za triptofan se kaže da smanjuje nivo kortizola kod ljudi što pomaže sagorijevanju masti, navodi The Sun.

Kefir

Kefir je mliječno piće nalik jogurtu napravljeno od fermentiranog mlijeka. Sadrži puno istih zdravstvenih koristi kao mlijeko, a dobar je izvor kalcija i proteina. No ima i neke dodatne prednosti, poput probiotika.

Te "prijateljske bakterije" poznate su po tome što pomažu u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva i smanjuju nadimanje te probavne smetnje.

On također pomaže poboljšati vaš san i rezultate vježbanja.