Podijeli članak

U nedjelju će građani u cijeloj Bosni i Hercegovini glasovati na općinskim izborima i odlučivati o tome koga žele da vodi njihovu općinu u sljedeće četiri godine. To je velika odgovornost jer će utjecati na svakodnevne živote.

Ovi izbori su važni. Oni pružaju priliku građanima razmisliti o trenutačnom općinskom vodstvu i njihovim protukandidatima za tu dužnost. Birači trebaju donijeti odluku na osnovi toga tko može zadovoljiti njihove potrebe kada je riječ o pitanjima koja su im najvažnija, bilo da je riječ o dječjim igralištima, uličnoj rasvjeti, odvozu otpada ili bilo čemu drugom. Moj osobni izbor kao birača na općinskim izborima uvijek su bili vrijedni, pragmatični političari i političke stranke koje razumiju kako trebamo živjeti u vremenu suradnje i integracije, a ne izolacije.

To je posebno važno u Bosni i Hercegovini, pogotovo u multietničkim, povratničkim sredinama. Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali imaju dugu povijest zajedničkog razumijevanja, solidarnosti i suradnje. Svima je bilo bolje kada su radili zajedno. Nacionalizam i podjele ne stavljaju hranu na stol.

Nažalost, nemaju svi građani pravo glasa na ovim izborima. Građanima Mostara još je jednom uskraćeno pravo izabrati tko će biti na vlasti u njihovu gradu. To je sramotno, a građani zaslužuju bolje. Bez obzira na to koliko bi neki političari željeli kriviti međunarodnu zajednicu, jasno je kako za ovu situaciju odgovornost snose vodeće političke stranke u Mostaru. One moraju što prije pronaći rješenje kako bi Mostarci mogli iskoristiti svoja demokratska prava.

Izbori koji se održavaju ove nedjelje odnose se na praktičnu politiku. Izbornim rezultatima mijenja se situacija, a to znači da izlazak na izbore i glasovanje također nešto mijenja. Ako građani na općinskoj razini izaberu lidere koji su u stanju identificirati općenite oblasti i teme koje zanimaju njihovo izborno tijelo te ponuditi realna rješenja za uobičajene probleme, to će pokazati kako su promjene nabolje moguće u ovoj zemlji i da promjene počinju od temelja prema višim razinama.

Ako ste bili iskreno zadovoljni kako su neki kandidati rješavali vaše konkretne komunalne i lokalne probleme i potrebe, koji su vašu općinu napravili ljepšom, boljom i sigurnijom, općinom za djecu i starije generacije, općinom bez korupcije, onda glasujte opet za njih.

Ako to nije slučaj, temeljito razmislite o alternativama. Na taj način, razmišljate konkretno o svojoj budućnosti. A ta budućnost je vaša najvažnija briga, vaše najvažnije pitanje!

Apeliram na građane BiH da u nedjelju izađu na izbore i glasuju! Izravno i pozitivno utječite na situaciju u svojoj lokalnoj zajednici i u svojoj zemlji.

Izbore će u nedjelju pratiti i 3000 građana u svojstvu nestranačkih promatrača. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem političke subjekte da s njima aktivno surađuju.