Podijeli članak

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Sarajevske županije donio je Naredbu sa restriktivnijim mjerama.

Nakon cjelodnevne analize aktuelne zdravstveno-epidemiološke situacije u SŽ, te razmjene mišljenja i prijedloga, Krizni stožer Ministarstva zdravstva SŽ donio je Naredbu sa restriktivnijim mjerama, čija primjena počinje u ponedjeljak, 6. srpnja ove godine, i trebala bi doprinijeti smanjenju broja zaraženih koronavirusom. Suglasnost na ovu Naredbu dao je i ministar zdravstva SŽ, inače bivši savjetnik drugog bošnjakog člana Predsjedništva BiH, Rusmir Mesihović.

Spomenuta Naredba sadržava sljedeće mjere:

- Nalaže se poslovnim subjektima, javnim ustanovama, javnim poduzećima, tijelima uprave na području SŽ da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i preventivnih mjera, a preporučuje se da tamo gdje je god moguće i opravdano organiziraju rad od kuće ili odrede skraćeno radno vrijeme. Nepridržavanje mjera iz kriznih planova pripravnosti od strane uposlenika poslovnih subjekata, javnih ustanova, javnih poduzeća i tijela uprave je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH (Sl.novine FBiH br. 29/05).

- Nalaže se ograničavanje radnog vremena ugostiteljskim objektima do 24:00 sata, uz striktno poštivanje epidemioloških mjera: dezinfekcija prostora, maksimalan boravak do četiri (4) osobe za jednim stolom, razmak između stolova ne manji od dva (2) metra, redovno provjetravanje i držanje otvorenih vrata i prozora tijekom radnog vremena. Za ugostiteljske objekte pored navedenog preporučuje se da usluživanje gostiju bude u baštama i na otvorenom.

- Shodno promjeni epidemiološke situacije, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, ograničava se broj osoba unutar zatvorenog prostora u grupi na maksimalno 50, a vani na maksimalno 100 osoba, i to uz striktno poštivanje epidemioloških mjera: držanje fizičke distance i redovno osiguranje dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme.

- Javni skupovi u SŽ na kojima se okuplja više od 100 sudionika, sukladno propisu o javnom okupljanju, moraju biti najavljeni, a detaljne instrukcije za održavanje istih će biti date shodno epidemiološkoj situaciji. Preporučuje se starijem stanovništvu i osobama sa kroničnim oboljenjima da maksimalno ograniče kretanja i upotrebu javnog gradskog prijevoza.

- Tijekom boravka u zatvorenim prostorima, uključujući javne prostore, kao i korištenja javnog gradskom prijevozu obvezna je upotreba zaštitnih maski bez izuzetka, osim tijekom boravka u ugostiteljskim objektima u skladu sa točkom 2. ove Naredbe. Nepoštivanje ovih mjera je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH (Sl.novine FBiH br. 29/05).

- Shodno promjeni epidemiološke situacije, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, sve osobe sa akutnim respiratornim simptomima ili povišenom tjelesnom temperaturom, potrebno je da ostanu kući, kontaktiraju nadležne Domove zdravlja SŽ, kako bi dobile savjet i instrukcije za dalje postupanje.

- Preporučuje se da se putovanja u dijelove BiH, kao i u susjedne zemlje, koje su posebno ugrožene zarazom novim koronavirusom odgode i svedu na najmanju moguću mjeru, u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

- Nalaže se privatnim i javnim gerontološkim centrima, kao i socijalnim ustanovama koje zbrinjavaju osobe sa posebnim potrebama da potpuno obustave posjetu štićenicima. Ulaz u spomenute institucije dozvoljen je službenim osobama u cilju obavljanja redovnih poslova i aktivnosti (medicinsko osoblje: liječnici tehničari, fizioterapeuti, laboranti i drugo medicinsko osoblje, zatim općinski službenici, službenici socijalnih službi, policijski službenici, notari i drugi) sa propisnom zaštitnom opremom (maske, rukavice, uz obveznu dezinfekciju i trijažu).

Rok za primjenu svih prethodno navedenih mjera je odmah.

I kao posljednju mjeru, Krizni stožer nalaže svim vrtićima i produženim boravcima za školsku djecu, kako javnim tako i privatnim, u SŽ, da odgajatelji i djeca koji imaju simptome respiratornih bolesti ili imaju povišenu tjelesnu temperaturu, ne dolaze u kolektive. Isto se odnosi na roditelje djece koja pohađaju vrtiće i produžene boravke, da ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu, ne dolaze u kolektive i ne dovode svoju djecu u vrtiće i produžene boravke. Nepridržavanje je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH (Sl. novine FBiH br. 29/05).

Rok za primjenu ove mjere je kontinuiran.

Ova Naredba će se primjenjivati sa rokom važenja od 14 dana računajući od dana početka njene primjene.