Podijeli članak

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, kojeg je podnio  potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović neustavnim proglasio odredbe ovog zakona kojima je bilo onemogućeno umirovljenicima da dok su u mirovini i rade.

Ova presuda se odnosi na član Zakona koji definira ponovno zapošljavanje osoba koji su već stekli uslove za starosnu mirovinu. Naime, po dosadašnjim odredbama zakona, osoba koja je stekla uslove za starosnu mirovinu, umirovila se i počela primati mirovinu, ukoliko se zaposli, gubi pravo na mrovinu. To nije nešto što postoji u ostatku Europe  i svijeta, čak je i u Republici Srpskoj takav član zakona stavljen izvan snage i to putem Ustavnog suda.

Razlog za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti kao i same presude je to što je mirovina stečena imovina i umirovljenici imaju pravo da se ponovo radno angažiraju i uplaćuju poreze i doprinose državi, a da time ne gube pravo na stečenu mirovinu.