Podijeli članak

Nastavlja se istraga o sustavnom namještanju u tenisu, a istraživanja njemačkih ZDF i WELT pokazuju kako je umiješan i jedan njemački igrač, kao i jedan visoko rangirani tenisač. Istražitelji nazivaju sustav “jedinstvenim“.

Također, istraga pokazuje kako je u skandal sa klađenjem i namještanjem upetljan i jedan tenisač iz Top 30 koji već ima nekoliko osvojenih ATP titula.

Kako se navodi, oko 135 igrača širom svijeta je dio mreže, a istraga traje više od godinu dana i uključuje brojne zemlje uključujući Belgiju, Španjolsku, Francusku i SAD. Američki FBI kontaktirao je i belgijske istražitelje.

“U ovom slučaju riječ je o mreži armenske mafije koja je jako inteligentna i koja vara masovno širom Europe. Ta mafija je veoma strukturirana, ima ljude koji su odgovorni za račune, one koji peru novac i one koji uspostavljaju kontakt s igračima“, kaže zamjenik javnog tužitelja Belgije Eric Biskop.

Stotine manjih suma ulažu se na namještene mečeve, u bliskoj suradnji sa igračima, a od svakog takvog meča zarade se desetine tisuća eura. Kako piše, tenis je osobito pogodno tlo za namještanje jer su u njemu velike svote novca, a sport je individualan i nije potrebno da mnogo aktera bude umiješano.

Jedinica za integritet u tenisu (TIU) već je suspendirala više od 20 tenisača i tenisačica ove godine. Jedan od “uzbunjivača“ bio je argentinski tenisač Marko Trunheliti, koji je govorio i sada za njemačke medije.

“Postoje profesionalci u Top 50 koji su namještali mečeve. Ne možete da kažete kako se namješta samo na manjim razinama natjecanja. Ne, događa se na svim razinama“, kaže nekadašnji 112. igrač svijeta, koji je javno govorio o tome kako ga kolege ignoriraju nakon što je svjedočio za TIU.

Istraga o skandalu bliži se kraju i rezultati bi trebali biti objavljeni za nekoliko mjeseci.