Podijeli članak

Uragan Dorian postao je uragan najopasnije kategorije. Kako javlja CNN, uragan je obalu Bahama udario vjetrovima brzine 297 kilometara na sat.

"Situacija je od životne opasnosti. Stanovništvo se hitno treba skloniti", prenosi CNN upozorenje Nacionalnog centra za uragane. 

CNN piše da će Dorian zadržati jačinu pete kategorije i u ponedjeljak ujutro.

Navode da će nakon Bahama krenuti sjeverozapadno prema centralnoj Floridi, kao i da će pojačati oborine.

Do utorka bi, piše CNN, Dorian trebao oslabiti do 4. kategorije i tada će biti najbliže Floridi.

Uragan će u srijedu nositi takozvani 'storm surge' prema obalama Georgie te Južne i Sjeverne Karoline. 'Storm surge' bi se mogao najbliže opisati kao plimni val.

Brod iz flote britanske Kraljevske mornarice isplovio je kako bi pružio pomoć uraganom pogoženim Bahamima. Plovilo je u potpunosti opremljeno za potrebe spašavanja.

"Visina valova mogla bi biti i veća od 3 metra, možda i 4 i pol. Stoga, ako gledate ovo, svi vi na Bahamima, budite svjesni da je ovo jako opasna situacija. Molim vas, molim vas, pazite se. Poslušajte lokalne dužnosnike, poslušajte ih, jer ovo je bez sumnje opasna situacija za Bahame", ranije je kazao Ken Graham iz Nacionalnog centra za uragane.

Zbog razorne oluje, premijer Bahama Hubert Minnis pozvao je stanovnike otoka Abaca i Grand Bahama da se upute na glavni otok. 

"Želim da zapamtite da se domovi, kuće i ostala zdanja mogu ponovo izgraditi. Životi se ne mogu zamijeniti", poziva Minnis.

Upozorio da je olujom ugroženo oko 73.000 stanovnika i 21.000 domova.

"Bahame će ovo sravniti jer je ovo snažna oluja. Bahami su ravni, nemaju obranu i tamo će se zaustaviti i sručiti će se možda i preko 60 centimetara kiše tamo. Nema dobrog mjesta za evakuaciju tamo. Zato se pomolite za ljude na Bahamima jer će se suočiti s nečim što je izrazito snažno", tvrdi guverner Floride Ron Desantis.

Dorian bi se nakon Bahama mogao obrušiti na američku istočnu obalu. Florida, Georgia, Južna i Sjeverna Karolina proglasile su izvanredno stanje. Dok službe provjeravaju infrastrukturu i protokole za spašavanje, građani grade zaštite za kuće.

Predsjednik Donald Trump je odgodio planirani posjet Poljskoj, gdje je umjesto njega otišao potpredsjednik Mike Pence. Doriana je nazvao "jednim od najvećih uragana ikada viđenim".