Podijeli članak

Vijest kako su pojedine banke uzele dio ili cijele otpremnine radnika Aluminija kako bi podmirili tekuće minuse i druge obveze stvorila je novi val nezadovoljstva kod ovih ljudi. Novac od kojega su trebali normalno živjeti do pronalaska novog zaposlenja ili pokretanja proizvodnje u Aluminiju nestao je u nekoliko minuta i postavlja se pitanje što i kako dalje?

Kako Ero.tel doznaje od Uprave Aluminija, zakazani su sastanci u ponedjeljak sa dvije banke koje su radnicima već uzele novac i tražit će se kompromisno rješenje.

"Shvaćamo kako banke žele naplatiti svoja potraživanja, ali su trebale imati više sluha i razumijevanja za aktualnu situaciju. Te iste banke su do sada kroz kamate na kredite, odobrene minuse i brojne druge naknade od radnika Aluminija naplatile milijune maraka, ako ne i desetine milijuna. Uzeti im sada novac bez ikakva upozorenja i dovesti ove ljude u još goru situaciju nego što je to već slučaj je nepromišljen potez i pitanje oko kojega se mora postići kompromis", rekli su za Ero.tel sugovornici iz Aluminija.

Dodali su kako će Uprava Aluminija prvo tražiti da se vrate odobreni minusi i druga zaduženja za radnike koji će ostati u Aluminiju u radnom odnosu i očekuje se kako će banke pristati na takvo rješenje.

"Ti ljudi će i dalje imati plaću, moći će servisirati svoje obveze i ne vidimo razloga da im banke zatvaraju odobrene minuse i druga zaduženja. To ćemo čelnicima banaka pojasniti na sastanku u ponedjeljak i nadamo se kako će povući odluke koje su donijeli i ljudima vratiti njihov novac", zaključili su naši sugovornici iz Aluminija.

Inače, do sada je isplaćeno više od 320 otpremnima i za tu svrhu je potrošeno više od tri milijuna maraka. Banke su bez prethodne najave odmah uzele veći dio toga novca želeći namiriti potraživanja po osnovu minusa na tekućim računima i drugim obvezama. Ostaje za vidjeti hoće li svoju odluku promijeniti u ponedjeljak.