Podijeli članak

Sljedećeg tjedna trogodišnja Ivana Bjelogrlić trebala bi započeti liječenje tumora bubrega na Klinici za dječju onkologiju u Francuskoj. Novac za liječenje, nešto manje od 600 tisuća KM, danas je uplatio Fond solidarnosti Republike Srpske. Osim toga, za sve dodatne troškove građani Bosne i Hercegovine prikupili su blizu 400 tisuća KM. Ukoliko novca nakon Ivaninog liječenja ostane, majka Nina obećava kako će biti preusmjeren bolesnoj djeci kojoj je najpotrebniji.

Francuska Klinika za dječju onkologiju "Gustav Rosi" u petak je poslala predračun. Na to ime Fond solidarnosti RS jutros je uplatio nešto više od 295 tisuća eura.

"Oni koliko ja znam, jer sam se čula sa majkom jutros, nakon ovoga će, kada pošalju SWIFT kao dokaz o izvršenoj uplati, dobiti informaciju kada dijete može doći, tako da se nadamo već idućeg tjedna da će bolnica potvrditi njen prijem", kaže Jasminka Vučković, ravnateljica Fonda solidarnosti.

Obitelj Bjelogrlić beskrajno je zahvalna, ali i spremna na dodatne troškove.

"Vi nikada ne znate kako će dijete reagirati na svaku hemoterapiju, hoće li biti potrebne transfuzije, neke hitne operacije, snimanja, to su sve stvari koje se dodatno naplaćuju. Oni ne mogu da predvidjeti hoće li se te stvari dogoditi ili ne", ističe Nina Bjelogrlić.

Za tu namjenu, kaže majka Nina, građani su prikupili blizu 200 tisuća eura. Nove humanitarne akcije neće organizirati kažu u Crvenom križu, no sve započete bit će završene. Tako će do kraja prosinca biti otvoren humanitarni broj.

1458 je broj koji možete pozvati i donirati 1KM za liječenje Ivane Bjelogrlić.

No što ukoliko dio prikupljenog novca nakon Ivaninog liječenja ostane?

"Ići će prema Crvenom Krstu. Vidite svaki dan, svaki dan se u vijestima, vidite da postoje neka djeca kojima su, na žalost, ta sredstva potrebna", podsjeća Bjelogrlić.

Tumor bubrega Ivani je ustanovljen u Bolnici Srbija. Bilo je jasno da liječenje nije moguće u regiji. Nemoćni da stručno pomognu, osoblje bolnice odlučilo je prikupiti koliko može tj. nešto više od 10.000 KM.

"Nekada pacijenti misle da su liječnici previše hladni, da ih ne dotiče, nekada misle da ne rade svoj posao iskreno, međutim ako imalo ljudskosti u čovjeku ima, bez obzira bio on liječnik,m zaposleni, bilo što - ne može biti ravnodušan", tvrdi Đorđe Pejić, kirurg. 

Za Ivanino liječenje organizirano je niz humanitarnih koncerata, predstava, novac je prikupljan u zemlji i inozemstvu. 

"Zna ona, vidim da zna. A ja samo mogu da kažem da se nadam da ćemo jako brzo krenuti na liječenje, i da će se sljedeće godine u ovo doba moja Ivana igrati sa svojim vršnjacima, koji su organizirali tolike predstave za nju", poručuje Nina Bjelogrlić.

Akciji su se priključili i fotografi iz Istočnog Sarajeva. U to ime cijeli dan su fotografirali mališane. Ima i Ivana novogodišnje planove, prvi među njima, okititi je jelku.