Podijeli članak

U svijetu je danas oko 115 milijuna oženjenih dječaka, a jedan od petorice mladoženjom je postao prije navršene 15. godine, pokazuju podaci iz studije koju je proveo i u petak objavio UNICEF.

Analiza podataka o stanovništvu i braku u 82 zemlje pokazala je da je najviše maloljetnih mladoženja u Republici Centralnoj Africi s prevalencijom od 28 posto, a slijede Nikaragva s 19 i Madagaskar s 13 posto.

Imaju više mentalnih problema

Dječaci zbog braka obično napuštaju školu, imaju ograničene ekonomske mogućnosti, podložniji su zlostavljanju i imaju problema s mentalnim zdravljem od onih koji u brak ulaze kasnije.

"Brak krade djetinjstvo. Maloljetni mladoženje prisiljeni su preuzeti odgovornost za odrasle, za što možda nisu spremni. Rani brak donosi rano očinstvo, a uz to i dodatni pritisak da se osigura obitelj skraćuje i inače kratko obrazovanje te umanjuje mogućnost zapošljavanja", izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Važno je završiti srednju školu

U svijetu je trenutno 765 milijuna oženjenih dječaka i djevojčica od ukupno 2,2 milijarde djece na globalnoj razini.

Vjerojatnost od ranog braka veća je kod djevojčica, zbog čega su izložene zdravstvenim problemima vezanim uz maloljetničke trudnoće. Jedna od pet žena u dobi od 20 do 24 godine bila je u braku prije svog 18. rođendana, dok je to isto bio jedan od 30 muškaraca.

Kad bi sve djevojčice završile srednju školu, moglo bi se spriječiti više od 50 milijuna dječjih brakova pa je jedan od globalnih ciljeva zaustaviti sklapanje dječjih brakova do 2030. godine.