Podijeli članak

Vlada Federacije nije odgovorila na zahtjev umirovljenika onako kako su očekivali. Ranije su zatražili veće mirovine za 10 posto, iz Vlade odgovorili da to nije moguće.

U izmjenama Zakona o MIO pokušat će razmotriti povećanje za one koji su mirovinu stekli do '98. godine i koji su najugroženija kategorije. Za ostale umirovljenike - u skladu s mogućnostima. Umirovljenici nemaju namjeru više čekati - u rujnu kažu, izlaze na prosvjede, javlja N1.

Umirovljenici na odluku Vlade FBiH da nema povećanja mirovina za 10 posto su poručili da ih treba biti sramota. 410 tisuća ih je u Federaciji, 66 posto živi od minimalne mirovine - 320 maraka. Nemaju namjeru više čekati da Vlada novim zakonskim rješenjima razmatra njihov bolji status. 14. rujna su prosvjedi.  "Deset posto je 30 maraka i to je samo jedna marka po danu umirovljeniku.

Kakvo mu poboljšanje čini ta jedna marka - popravit će mu malo stanje - imat će jedan kruh više kupiti na dan i to je nešto što mi tražimo od Vlade i Vlada nam ne da ni to. Kad se odbiju troškovi računa, kad se odbiju obveze prema državi, ostaje im svega dvije do tri marke na dan da prežive uključujući tu i lijekove i sve ono što za život treba. To dovoljno govori kako se Vlada brine o nama umirovljenicima", naveo je Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja umirovljenika FBiH.

Gubitak Fonda MIO krajem prošle godine približio se iznosu od 180 milijuna maraka. Da bi isplatili redovito postojeće mirovine - iz Fonda su se zadužili ove godine - 74 milijuna maraka od komercijalnih banaka i 41 milijun posudbe BH Pošte. Povećanje mirovina - Fond ne može podmiriti. "Tu se radi o sredstvima kojih nema, oko 200 milijuna maraka, jer je naš godišnji proračun dvije milijarde povećanje, znači 200 milijuna koje Federacija nema i mana tog prijedloga je što vrlo nepravedno bi bila iskorigirana mirovina jer bi oni s minimalnim dobili 32 marke povećanje, a oni s maksimalnim 217 maraka", rekao je Zijad Krnjić, direktor Fonda MIO.

I dok iz Vlade najavljuju nove sastanke s umirovljenicima - u nadi da će smanjiti zahtjeve - umirovljenici kažu, više nema razgovora. Ili mirovine 10 posto više za sve umirovljenike - ili prosvjedi. S druge strane, i u Vladi - odlučni. "Cilj nam je održati mirovine na postojećoj razini, stabilizirati mirovine od '98. godine i tražiti rješenja za ostale kategorije, naravno u granicama financijskih mogućnosti i u tom smislu donijeti su i zaključci", kazao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH. Iz Vlade su potvrdili kako je povećan trend naplate doprinosa. Umirovljenici kažu za više od osam posto. Što automatski pruža mogućnost povećanja mirovina, kažu.

Uz to ako se doda rast BDP-a kojim se Vlada hvali, i naplata klirinškog duga - jedini razlog lošeg položaja umirovljenika - jeste nebriga kako ove tako i prethodnih vlada, kažu u Udruženju. Osobito ako se uzme u obzir činjenica da javna poduzeća - čija je Vlada većinski vlasnik - duguju Fondu MIO milijunske iznose za doprinose. Niti jedna Vlada do sada - zbog kako kažu, kupovanja socijalnog mira - nije uvela adekvatne mehanizme naplate dugovanja.