Podijeli članak

Sud BiH je u proteklih osam godina za kaznena djela terorizma pravomoćno osudio 37 građana BiH na ukupno više od 140 godina zatvora.

Riječ je o osobama pravomoćno osuđenim od studenog 2011. do travnja 2019. godine.

Na osnovu službenog popisa Suda BiH, na najveću kaznu zatvora, zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a teško ozlijeđena njegova kolegica Edina Hindić, na 35 godina robije osuđen je Haris Čaušević Oks, piše “Dnevni avaz”.

U ovom procesu Naser Palislamović je oslobođen optužbe.

Sud BiH pravomoćno je na 15 godina zatvora osudio Mevlida Jašarevića, koji je pucao na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

Na sedam godina osuđen je Husein Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH.

Na popisu osuđenika s kaznom većom od 10 godina je i Adnan Haračić, kojem je, također, suđeno zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, a koji je nakon priznanja krivnje osuđen na 14 godina zatvora.

Zijad Dervišević, Amel Sefer i Saša Bonić osuđeni su 2013. godine zbog planiranja atentata na HDZ-ovog zastupnika u skupštini Zeničko-dobojske županije Ivu Tadića. Dervišević je osuđen na šest, Sefer na pet i pol, a Bonić na pet godina.

Rijad Rustempašić osuđen je 2011. godine na četiri i pol godine zatvora zbog planiranja terorističkog napada u Sarajevu.

Na popisu optuženih je i 10 građana BiH koji su potpisali sporazum o priznanju krivnje za sudjelovanje u borbama u Siriji, a bili su pripadnici “Islamske države”.

Sud BiH je zbog sudjelovanja u borbama u Siriji na više od 40 godina zatvora osudio 23 državljana BiH.

Enes Mešić, Osman Abdulaziz Kekić, Safer Brkić, Munib Ahmetspahić osuđeni su na po tri godine. Husein Erdić dobio je tri i pol godine, a Mehmed Tutić osuđen je na četiri godine zatvora.

U travnju ove godine Munib Ahmetspahić osuđen je na tri godine.

Emin Hodžić, Fatih Hasanović, Senad Koštić, Fikret Hadžić, Mirel Karajić, Almir DŽinić, Nermin Šabić i Nedžad Mujić potpisali su prije dvije godine sporazume o priznanju krivnje s Tužiteljstvom BiH i osuđeni su na po godinu zatvora.

Na popisu svih osuđenih su Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić, Edis Velić, Adnan Haračić, Zijad Dervišević, Amel Sefer, Saša Bonić, Mevlid Jašarević, Haris Čaušević, Husein Erdić, Midhat Trako, Nevad Hušidić, Merim Keserović, Husein Bosnić, Emin Hodžić, Fatih Hasanović, Senad Koštić, Fikret Hadžić, Mirel Karajić , Almir DŽinić, Nedžad Mujić, Safet Brkić, Nermin Šabić, Mehmed Tutmić, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Ibro Delić, Samir Hadžalić, Osman Abdulaziz Kekić, Amir Haskić i Munib Ahmetspahić.