Podijeli članak

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na današnjoj sjednici odluku po kojoj se ukida postojanje smrtne kazne u Ustavu bh. entiteta Republika Srpska, javlja Klix.ba.

Ovaj zahtjev na 116. plenarnoj sjednici našao se na zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda iz Vijeća naroda RS čiji su predstavnici tražili ocjenu ustavnosti člana 11, stava 2 Ustava Republike Srpske, odnosno odredbe koja predviđa izricanje smrtne kazne.

U zahtjevu su naveli da se time krše mnogobrojna prava iz Ustava BiH, kao i međunarodne obaveze koje je zemlja preuzela o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Ustavni sud BiH danas je odlučio da takva norma ne može postojati u Ustavu RS-a, navedeno je u odluci. Entitetske institucije imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu koja je današnjom odlukom praktično prestala postojati.

"Ustavni sud je naveo da je stupanjem na snagu Protokola broj 13 uz Europsku konvenciju smrtna kazna ukinuta u svim okolnostima te da navedeni protokol predstavlja pravno obavezujući akt za sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i njene entitete", stoji u odluci.

Klix podsjeća, sporna odredba je glasila: "Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela."