Podijeli članak

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, osumnjičeni ubojica Branimir Čaleta večeras je oko 20:20 sati uhićen u blizini Poljuda.

Kako se i pretpostavljalo, skrivao se na Turskoj kuli, a pronađen je između splitskog Brodogradilišta i trgovačkog centra "Lidl".

Nije pružao otpor

Prije informacije o uhićenju Čalete oglasio se i njegov odvjetnik Hrvoje Krišto koji je poručio da se nije čuo sa svojim klijentom te da sve informacije prati iz medija.

- Sve je išlo uobičajenim tijekom i ništa nije upućivalo da bi mogao pobjeći. Imali smo, doduše, dugotrajnu raspravu s pet svjedoka, od toga dvoje iz Ukrajine, pa je sve dugo trajalo. Iskreno, iznenađen sam... Nakon današnjeg dana, ovo je bilo začuđujuće, nije se očekivalo. Nadam se da će ga policija pronaći, sprovesti u istražni zatvor gdje je boravio od 5. srpnja prošle godine i da ćemo nastaviti s postupkom kako treba, ispričao je za RTL.

Putem RTL-a poslao mu je sljedeću poruku:

- Branimir se nema zašto skrivati jer je prilikom prvog očitovanja o krivnji skrušeno izrazio kajanje, ali ne kako piše u činjeničnom opisu. Time je ostavio prostor da diskutiramo i raspravljamo pred sudu o onome što je u samom spisu i što čujemo od svjedoka. Postojala je komplicirana i emotivna veza u tzv. ljubavnom trokutu, što je rezultiralo kako je rezultiralo. Nadam se da će se predati policiji, a ako to ne učini sam, nadam se da će ga policija privesti, rekao je Krišto.

Podsjetimo, satima je trajala intezivna potraga za Čaletom (36) iz Vinovca kod Marine koji je pritvoren zbog optužbi da je ubio svoju djevojku Ukrajinku Gannu Kitaevu koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Čaleta je, naime, oko podneva utekao dvojici pravosudnih policajaca prije nego li su ga uspjeli ukrcati u službeni kombi i vratiti u splitski zatvor na Bilicama. Prije podne je imao raspravu na Županijskom sudu nakon čega je pobjegao i to s lisicama na rukama. Nisu ga pokolebala ni dva hitca što su u zrak ispalili pravosudni policajci koji su za njim navodno trčali oko pet minuta.

Policija je ubrzo javno objavila njegovu fotografiju i opisala što je imao na sebi nakon čega su uslijedile dojave građana. Prvo su policiji javili da je viđen na Turskoj kuli, malenoj park šumi u kvartu Skalice, no iako je policija sa psima pohitala tamo nisu ga pronašli. Nakon toga je stigla dojava da je viđen u susjednom kvartu Spinut pa čak i da su pronađene odbačene lisice.

Neslužbene su infromacije govorile kako je za Čaletom tragalo stotinjak policajaca i to ne samo temeljnih već i onih u civilu kojima pomažu psi, a osim Splita koji se "češljao" kvart po kvart, ovisno o dojavama građana, policija je kontrolirala i sve izlaze iz grada.

Bili su prisutni i na cestama koje vode u okolne gradove i općine. Kako ne bi pobjegao van granica Hrvatske odmah je izdana tjeralica i upozorenje graničnim postajama s Bosnom i Hercegovinom i ostalim zemljama u okruženju.

Još se uvijek pouzdano ne zna je li Čaleta imao pomagača kada je uspio tako brzo umaknuti policiji.

Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo da su pravosudni policajci "sukladno propisima ispalili dva metka upozorenja" te napomenuli da "državni službenik odjela osiguranja neće primijeniti vatreno oružje ako bi se time ugrozio život druge osobe". 

Dodali su i da je o bijegu istražnog zatvorenika upraviteljica splitskog zatvora bez odgode obavijestila policiju radi raspisivanja tjeralice, kao i nadležni sud i Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju.