Podijeli članak

Udruženja ugostitelja iz Bosne i Hercegovine traže pomoć vlasti koja, kako kažu, nije učinila ništa da im olakša poslovanje i sačuva više od 50 tisuća radnih mjesta. Poručuju da više nisu u stanju isplaćivati plaće, te da će biti prinuđeni da uručuju otkaze ako se pod hitno nešto ne poduzme. Ugostitelji su vlastima uputili devet zahtjeva.

Najveći problem za ugostitelje je ograničenje radnog vremena i zato traže ukidanje ove mjere. Tvrde da osim što im čini veliku financijsku štetu nema nikakvu svrhu, jer nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata koji su pod nadzorom i u kojima se primjenjuju propisane mjere zaštite građani idu na privatne zabave. Zato traže subvencije za nadoknadu najniže plate i pripadajućih poreza i doprinosa na platu za svakog radnika i za sve mjesece u kojima je ograničen rad ugostiteljskih objekata.

ŽELJKO TATIĆ, predsjednik Udruga radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS

„Država u trenutku kada smanji kapacitet rada tih ugostiteljskih lokala, kada vam uvede ograničeno radno vrijeme zbog čega nema sluha i sve te neke obaveze koje mi imamo prema državi koje se izmiruju, zašto jednostavno ne kaže: “OK, smanjen je kapacitet za 50 posto. Vi niste radili. I mi ćemo neke vaše obaveze koje vi imate prema nama smanjiti za 50 posto“.

GORAN KURTINOVIĆ, Udruga poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeca” RS

„Čitavo ljeto smo pod različitim ograničenjima. To je utjecalo na naš posao. Znači, samo ta ograničenja da se na neki način izmire prema ugostiteljima da bismo mogli opstati ovu zimu“.

Zbog ograničenog radnog vremena ugostiteljima je promet opao za 70 posto, a dolaskom hladnijeg vremena i zatvaranjem bašti njihovo dalje poslovanje je upitno.

SUZANA HALILOVIĆ, vlasnica picerije

„Ne znam hoćemo li moći opstati. Problemi su, mislim, generalno. Posla nema. Mnogo ljudi se boji doći u lokal. Mjere su strašne. Za sad nećemo otpuštati nikoga. Ali, ako bude potrebno, naravno. Nemamo ih odakle plaćati “.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS poručuju da je u pripremi Uredba kojom se namjerava pomoći hotelijerima i turističkim agencijama koje su najgore pogođene pandemijom, a da nakon toga na red dolaze ostali iz ove oblasti.

SUZANA GAŠIĆ, ministrica trgovine i turizma RS

„Što se tiče ugostitelja, također kafića i restorana, oni su djelomično i cijelo ovo vrijeme obavljali svoju djelatnost. Naravno, u smanjenom obimu, i u nekom narednom koraku i to je oblast u kojoj će gledati Vlada RS zajedno sa samim poslodavcima iz te oblasti da također poduzme određene mjere koje će njima predstavljati najveću pomoć“.

Udruženja ugostitelja iz cijele zemlje poručuju da je minut do dvanaest za reagiranje države, ako se žele sačuvati radna mjesta i osigurati egzistencija više od 50 tisuća radnika u ovoj oblasti, za koje bi, kao i za njihove porodice, ostanak bez posla predstavljao nerješiv problem, javlja BHRT.