Podijeli članak

UEFA će razmotriti kontroverznu proslavu gola turskih nogometnih reprezentativaca u pobjedi 1-0 nad Albanijom u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2020. kojom su izrazili potporu turskom napadu na Kurde u Siriji što bi predstavljalo nedopušteno uključivanje politike u nogomet, prenosi Hina.

UEFA-ina pravila zabranjuju uporabu političkih i vjerskih simbola na utakmicama, a kazne su vrlo visoke. 

"Ja osobno nisam vidio taj pozdrav koji bi se mogao smatrati provokacijom (...), ali sigurno ćemo provjeriti", izjavio je talijanski glasnogovornik UEFA-e Philip Townsend.

Naime Turska je u Istanbulu na stadionu Fenerbahce Ülker s 1-0 pobijedila Albaniju, a turski su nogometaši nakon odlučujućeg pogotka Cenka Tosuna u posljednjoj minuti regularnog dijela utakmice otišli pred navijače i salutirali poput vojnika.

Osim toga, poslije utakmice, reprezentacija je na svom službenom Twitter profilu objavila i fotografiju na kojoj igrači salutiraju uz popratni tekst u kojem se navodi da je pobjeda "posvećena hrabrim vojnicima i drugim mučenicima".

Turska je u srijedu pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke trupe s tursko-sirijske granice. Ofenziva je izazvala oštre reakcije u mnogim europskim zemljama od kojih su neke zaustavile izvoz oružja u Tursku.