Podijeli članak

Deseta obljetnica osnivanja Udruge bosanskih Hrvata Prsten obilježit će se Svečanom akademijom, 24. listopada 2015. u 13:00 sati, u  Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u  Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragana Čovića.

Udruga bosanskih Hrvata Prsten vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, humanitarnog djelovanja i druženja Hrvata podrijetlom iz BiH u Republici Hrvatskoj s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

Udruga je osnovana 9. listopada 2005., trenutno broji 2200 fizičkih i 200 pravnih osoba registriranih kao članice Udruge.
 
Tijekom desetogodišnjeg djelovanja Udruga je organizirala i provela više humanitarnih akcija u vrijednosti nekoliko milijuna kuna kojima se pomoglo potrebitim pojedincima i institucijama. Prošle smo godine organizirali i prikupili tvarnu i financijsku pomoć u vrijednosti od 2.000.000 kuna za poplavljena područja u BiH, od toga više od 800.000 kn novčane pomoći.

Početkom 2007. godine osnovana je Zaklada Prsten sa svrhom stipendiranja učenika i studenata Hrvata u BiH i Hrvata iz BiH koji žive u RH. Do sada je Zaklada dodijelila 84 stipendije, za što su članovi i prijatelji Udruge Prsten osigurali oko 2.500.000 kn. 
 
U proteklih je deset godina Udruga Prsten imala jasan stav o budućnosti hrvatskog naroda u BiH i aktivno sudjelovala, u okviru svojih mogućnosti, u poboljšanju njegova položaja.