Podijeli članak

U  izbjegličkim kampovima u Siriji još uvijek je oko stotinu državljana Bosne i Hercegovine, a ministar sigurnosti BiH potvrdio je u četvrtak kako će oni biti vraćeni u zemlju podrijetla.

Cikotić je ovo najavio nakon što se u Sarajevu sastao s nekima od članova obitelji bosanskohercegovačkih državljana koji su ranije otišli u Siriju kako bi se tamo pridružili radikalnim islamistima, priopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH. Prije sastanka članovi obitelji prosvjedovali su pred sjedištem parlamenta BiH kako bi podsjetili na ranije zahtjeve da država pomogne u rješavanju statusa njihovih srodnika koji žive u iznimno teškim uvjetima.

Fatima Galijašević iz Velike Kladuše kazala je novinarima kako je došla moliti da se pomogne povratak njene kćeri, koja je u Siriju s mužem otišla 2014. Suprug joj je već vraćen u BiH i osuđen na tri i pol godine zatvora zbog ratovanja na strani Islamske države. Njegova supruga i dalje je u izbjegličkom kampu. "Tražim da se vrati jer su tamo jako loši uvjeti. Pljačkaju ih i zlostavljaju", kazala je Galijašević. Državljani BiH koji su se u Siriji zatekli tijekom poraza tzv. Islamske države smješteni su u kampovima Al-Hol i Al-Roj, a prema dostupnim podacima sada je tamo najmanje 70-ero djece te 29 žena. "Ministarstvo sigurnosti BiH sukladno svojim ovlastima čini sve da se što prije osiguraju svi nužni uvjeti za povratak i prihvat državljana BiH iz Sirije, posebno žena i djece", kazao je ministar.

Repatrijacija državljana BiH zarobljenih u Siriji i Iraku započela je u prosincu 2019. u suradnji s vlastima SAD-a i tada je u zemlju, uz sedam muškaraca koji su procesuirani, vraćeno i šest žena te 11-ero djece, no cijelu je operaciju zaustavila pandemija koronavirusa.