Podijeli članak

U petak 22. studenog na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru na rasporedu je predstava „Ajmo na fuka“ autora i redatelja Dragana Komadine sa početkom u 20 sati.

Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore“, kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Glumačku postavu čine: Saša Oručević i Robert Pehar.

„Predstava je indiskretna posveta cijeloj jednoj generaciji mladih ljudi gurnutih u rat. Oni nisu nikakvi genetski zločini, niti nikakve hladnokrvne ubojice. Prije velika djeca.
Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacjeljenju, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koji se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili.“ – zapisao je o predstavi autor i redatelj Dragan Komadina.

„Ajmo na fuka“ je prvi zajednički koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a za isti su dobili nagradu na XIV festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici, “kao priznanje za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke saradnje”.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, odnosno 5 KM sa popustom za učenike, studente i penzionere.

ULAZNICE
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Mostaru svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije na broj 036/550-128, e- mail: [email protected] ili porukom u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.