Podijeli članak

Nizozemska policija priopćila je u subotu da je uhitila 130 prosvjednika, aktivista i simpatizera ekološke skupine Extinction Rebellion koji su blokirali promet u središtu Amsterdama kako bi privukli pozornost na klimatske promjene.
 
Skupina, koja želi da vlade odmah poduzmu mjere kako bi se izbjegla najgora devastacija koju predviđaju znanstvenici koji se bave klimom, organizirala je dva tjedna građanskog neposluha u gradovima diljem svijeta, prenosi Hina.
 
Prosvjednici su blokirali povijesni most Blauwbrug nedaleko od gradske vijećnice zahtijevajući brzu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.
 
Policija je priopćila da je odlučila izvršiti uhićenja jer gradske vlasti nisu odobrile održavanje prosvjeda i zbog toga što su aktivisti blokirali promet i odbili se razići.
 
Ukupan broj uhićenja u Nizozemskoj prešao je 200 ovaj tjedan.
 
"U nekom trenutku više nema vremena za prijateljske zahtjeve i potpisivanje peticija", rekao je glasnogovornik Extinction Rebelliona za Nizozemski radio.
 
Svrha prosvjeda Extinction Rebelliona je prisiliti vlade da smanje emisije plinova s učinkom staklenika kako bi se izbjegla klimatska kriza, prenosi N1.