Podijeli članak

Prema podacima Službe za poslove sa strancima u BiH, kroz narednih 15 dana u BiH  trebalo bi stići blizu tisuću  migranata, objavile su službene institucije UN-a.

Iz Agencije za migracije UN-a navode da kroz mehanizam za financiranje podupiru Vladu Bosne i Hercegovine (Vijeće ministara) za rješavanje hitnih potreba koje proizilaze iz povećanog broja doseljenika i tražitelja azila. 

Na službenoj stranici Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a ReliefWeb navedeno je da od kraja 2017. godine BiH bilježi stalno povećanje broja migranata koji ulaze u zemlju iz Crne Gore, kao i s različitih graničnih prijelaza sa Srbijom. 

Tijekom 2017. godine uhićeno je 755 osoba tijekom ilegalnog pokušaja ulaska u BiH. Poređenja radi, taj broj je 2016. godine iznosio 240 osoba, prenosi Klix. Podaci iz siječnja i veljače  2018. godine potvrđuju trend s kojim se suočavaju pripadnici Granične policije BiH s obzirom na to da je u ova dva mjeseca registrirano 520 osoba prilikom ilegalnog ulaska u BiH.

BiH ne raspolaže ni dovoljnim smještajnim kapacitetima, jer su svi centri maksimalno popunjeni, što ostavlja tražitelje azila da pronalaze alternativne smještaje. Dalje se navodi kako brojne nevladine organizacije, građani i džamije izlaze ususret migrantima. 

Ova populacija postala je posebno vidljiva u nekim područjima uključujući središte Sarajeva, općinu Ilidža, a u manjoj mjeri i na područjima u blizini graničnih prijelaza poput Velike Kladuše, Višegrada i Trebinja. 

Na službenoj stranici Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a navodi se da se prema izjavi direktora Službe za poslove sa strancima BiH očekuje kako će više od 1.000 ljudi stići u BiH u narednih 15 dana.