Podijeli članak

Udruga dijabetičara u HNK „Insula“ organizirala je u srijedu u Mostaru prezentaciju prvog registriranog sustava za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi - S7 EasySense CGM, na kojoj je istaknuto kako je to prvi sustav takve vrste u BiH koji će umnogome olakšati život pacijenata s dijabetesom.

Organizatori su istakli kako je građanska inicijativa "Za život s manje boli", koja je pokrenuta prije godinu dana, usvojena na Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine te da slijede koraci donošenja pravilnika i osiguranja sredstava za besplatne mjerače.

Po riječima predsjednika Udruge "Insula" Mislava Stapića, u suradnji s firmom Bauerfeind d.o.o. registriran je prvi sustav za kontinuirano mjerenje GUK-a u Bosni i Hercegovini, S7 EasySense CGM te tako olakšan put svim dijabetičarima u BiH za lakšu nabavku CGM sustava

Napomenuo je kako je ovom registracijom završen jedan dio inicijative "Za život s manje boli", ali da se sada očekuju dalji koraci Vlade FBiH kako bi se odobrilo financiranje spomenutog sustava za dijabetičare.

 - Cilj je ove inicijative da kontinuirano mjerenje šećera dođe na liste ortopedskih pomagala u BiH - poručio je Stapić.
 

Predavanje o S7 EasySense CGM sustavu održao je dr. Senad Mešković iz firme "Bauerfeind", koji je kazao kako je riječ o uređaju koji samostalno radi, bez podrške inzulinske pumpe te da je kao takav prvi samostalni uređaj koji će se pojaviti na kompletnom tržištu regije.

- Uređaj daje 24-satni profil glikemije, dakle mjeri svake dvije minute i zahvaljujući tome imamo 720 očitanja glukoze u krvi za razliku od klasičnog mjerenja glukometrom gdje korisnik najčešće dobije od jednog do 4 mjerenja šećera u krvi.

Zahvaljujući tome sam korisnik, a i zdravstvena struka može puno bolje kontrolirati šećernu bolest, mijenjati terapiju i prilagođavati kompletan životni režim, zaključio je Mešković.

Prema nezvaničnim podacima kojima raspolaže Udruga "Insula", u Hercegovačko- neretvanskom kantonu ima oko 11. 500 dijabetičara, od čega 3500 ovisnika o inzulinu. (Fena)