Podijeli članak

Dvije bake u šetnji sedmomjesečnog Damjana. Čuvaju ga često, pomažu mami koja je na dopustu, a mogle bi tako cijeli dan, kažu Mirjana Tepšić i Ljerka Rudman iz Zagreba.

''Naravno da bi, zašto ne, ova solucija da očevi idu na porodiljni mislim da to kod nas nije zaživjelo, naši očevi su malo komotni'', kaže Tepšić, a Rudman dodaje: ''Mislim da su mnoge bake zdrave i mogu, sve ovisi o majkama, kakva imaju primanja, kakav posao, više ovisi o njima bi li im odgovaralo jer bi nama itekako odgovaralo''.

Znaju dobro i što bi s naknadom od 2300 kuna pa tako Rudman kaže: ''Mislim da bi išlo, mama i tata koji bi se odrekli biti s djetetom i krenuli raditi to bi napravili jer imaju manjak financija''.

 No, to je samo prijedlog MOST-a da drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta umjesto roditelja mogu uzeti bake i djedovi, a to je Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade je neprihvatljivo.

Državni tajnik Ivica Bošnjak objašnjava i zašto: ''Cilj je povećati udio očeva, tako da smo mišljenja da bi to još smanjilo udio očeva, a taj prijedlog Mosta je u suprotnosti s tim, i taj prijedlog ne rješava demografske izazove s kojima smo suočeni''.

Saborska zastupnica MOST-a Sanja Čikotić ističe: ''Samo 200 očeva trenutno koristi taj roditeljski dopust smatramo da treba osigurati zakonsko rješenje kojem će se proširiti krug korisnika, a opet ako otac želi koristiti nitko ga ne sprječava''.

Glumica Mia Anočić Valentić vratila se poslu nakon šest mjeseci, i kao i većina drugih majki, smatra da prijedlog bi mnogima puno značio: ''Moj suprug je išao drugih šest mjeseci, ali bilo otac, ili baka ili djed zašto ne. Mnoge žene nemaju partnere, osuđene su na sebe i roditelje, zašto ne bi onda i ta opcija postojala''.

Za demografe svaka mjera je dobra mjera, posebno jer smo među pet najstarijih populacija u svijetu i vlast napokon treba poslušati znanost, opetovao je demograf Stjepan Šterc: ''Ovo društvo konačno mora shvatiti da su djeca najvažnija i svaki model dobar za djecu je prihvatljiv''.

Inače takva mogućnost postoji u Njemačkoj, Sloveniji, Litvi i Estoniji, ali za maloljetne roditelje, a u Mađarskoj nakon prve godina djeteta, pišu Vijesti.hr