Podijeli članak

Kemijski stručnjaci i vatrogasci rade na osiguranju još najmanje 20 potencijalno opasnih kontejnera s kemikalijama u eksplozijom razorenoj bejrutskoj luci.

Neki kontejneri su napukli u smrtonosnoj eksploziji koja je 4. kolovoza potresla luku i libanonski glavni grad, rekao je poručnik Antoni, francuski kemičar, koji nema ovlasti da kaže svoje puno ime u skladu s politikom Vlade.

Francuski i italijanski kemičari do sada su identificirali više od 20 kontejnera s opasnim kemikalijama, rekao je Antoni.

"Primijetili smo kontejnere sa oznakom za kemijsku opasnost i onda smo vidjeli da jedan od kontejnera curi", objasnio je on u intervjuu.

Stručnjaci surađuju s libanonskim vatrogascima da osiguraju sve kontejnere i analiziraju njihov sadržaj.

Antoni nije rekao o kakvim kemikalijama se radi, niti je iznio više detalja.

Libanonski dužnosnici nisu komentirali potencijalne kemijske rizike u luci.

"Ima također drugih zapaljivih tečnosti u drugim kontejnerima. Tamo su i baterije i druga vrsta proizvoda koji mogu povećati rizik od potencijalne eksplozije", rekao je Antoni.

U eksploziji prošlog utorka ubijeno je najmanje 160 ljudi i povrijeđeno oko 6.000.

Vjeruje se da je eksplozija izazvana požarom koji je detonirao zalihe 2.750 visoko eksplozivnog amonijum-nitrata koje su stajale u luci od 2013. godine unatoč mnogobrojnim upozorenjama na opasnost.