Podijeli članak

Na Olimpijskom stadionu u Parku kraljice Elizabete u Londonu danas počinje 16. svjetsko prvenstvo u atletici. 

Treći najveći sportski događaj u svijetu, nakon Olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva, u idućih deset dana okupit će 2.038 najboljih atletičara i atletičarki planete, iz 205 zemalja. 

Boje Bosne i Hercegovine branit će tri atletičara - Amel Tuka u utrci na 800 m, te bacači kugle Mesud Pezer i Hamza Alić kojem će to biti sedmo sudjelovanje na SP-u, prenosi fena.

Sva tri bh. atletičara nastup na SP počinju u subotnjim kvalifikacijama.

Alić i Pezer na bacalište će izaći u 11 sati, dok je finale na programu u nedjelju, 6. kolovoza, od 22.45 sati.

Nakon što je prošle subote bacio osobni i državni rekord (21,43 m) Pezer trenutno ima 14. rezultat ove sezone u svijetu, dok je Alić na 26. mjestu sa 20,82 m.

Najbolji rezultat ove sezone u bacanju kugle ostvario je Amerikanac Ryan Crouser (22,65 m). 

Amel Tuka, koji je na prošlom SP-u u Pekingu osvojio brončanu medalju, nastup u Londonu također počinje u subotu u kvalifkacijama utrke na 800 m (13.54 sati).

Rezutatom 1:44,94, postignutim na mitingu u Monaku, Tuka ima 16. najbolje vrijeme sezone, dok je na čelu liste Kenijac Emmanuel Korir (1:43,10).

Polufinalne utrke na 800 m održat će se u nedjelju, 6. kolovoza od 22.15 sati, a finale je na programu 8. kolovoza (22.15).

Oprašta se Usain Bolt

Prvenstvo će obilježiti Usain Bolt, koji je najavio kraj karijere u ovoj sezoni. 

Tridesetjednogodišnji Jamajčanin najbrži je čovjek na svijetu i nauspješniji sudionik u povijesti svjetskih prvenstava, koja se održavaju od 1983. godine. Na dosadašnjim natjecanjima Bolt je ukupno osvojio 13 medalja, od kojih 11 zlatnih i tri srebrene.

Na prošlom SP-u u Pekingu najuspješniji su bili atletičari Kenije i Jamajke sa po sedam naslova svjetskih prvaka, ispred SAD-a sa šest i Velike Britanije sa četiri zlatne medalje.

Večeras su na programu kvalifikacije i prve runde u nekoliko disciplina, među kojima i najpopularnijoj trci na 100 metara, a bit će održano finale i uručene medalje najboljim na 10.000 metara.