Podijeli članak

Vrijednost dionica tvrtke "Zoom" na burzi Nasdaq proteklog petka porasla je 9,7 posto. Tržišna kapitalizacija kompanije prvi put je premašila 50 milijardi dolara.

"Bloomberg" napominje da je potražnja za uslugama video-konferencija porasla 160 posto u posljednjih nekoliko mjeseci. Još početkom godine vrijednost "Zooma" nije prelazila 20 milijardi dolara.

Agencija ističe da je sada IT firma vrijednija od američkog proizvođača traktora "Dear & ko" i farmaceutskog giganta "Biogena" zajedno. Istovremeno, tržišna kapitalizacija "Zooma" je 55 puta veća od očekivanih godišnjih prihoda, iako je za IT firme iz S&P 500 indeksa taj broj u prosjeku na sedmom mjestu, piše "Bloomberg".

Bogatstvo Erika Juana, osnivača i izvršnog direktora kompanije "Zoom", poraslo je više od 800 milijuna dolara samo u petak, dosegnuvši nevjerojatnih 9,3 milijarde dolara, prenosi Indikator.

U samo nekoliko mjeseci "Zoom" je zabilježio 20 puta više korisnika.

Prema analitičarima, snažan skok na burzi posljedica je pozitivnih očekivanja ulagača, koji računaju na dugoročno povećanje dobiti IT kompanija u slučaju pandemije koronavirusa.

Usluga video-konferencije koju nudi "Zoom" postala je izuzetno popularna u proljeće ove godine, kada su mnogi širom svijeta bili prisiljeni da rade od kuće.

Podsjetimo da su nedavno tisuće snimki "Zooma" procurile u javnost. Među njima su bili i snimci osobnih razgovora i sesije s psihoterapeutima, a u nekim razgovorima su ljudi otkrivali i svoje brojeve telefona, pa čak i financijske podatke.

U "Zoomu" su priznali da aplikacija nije dovoljno sigurna, ali to nije uplašilo korisnike.