Podijeli članak

Tagovi

U posljednja 24 sata u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva  HNŽ zaprimljene su 4 prijave građana u vezi sa korona virusom (COVID-19),  a odnosile su se na rad jednog ugostiteljskog objekta i na osobe mlađe od 18 ili starije od 65 godina, koje se ne pridržavaju mjera o zabrani izlaska. Jedna osoba je prijavljena zbog ne pridržavanja mjera samoizolacije.     
- 4 osobe su prijavile dolazak u BiH iz drugih zemalja, te su evidentirani, a njihovi podaci su proslijeđeni nadležnim službama.

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim i ostalim službama , brojevi telefona za sve informacije o COVID-19:

121  ;      036 327 387 ;    063 000 121 .

OC CZ Čapljina                                         

Nije bilo prijava za kršenje samoizolacije.

OC CZ Čitluk
Od strane Županijskog karitasa dostavljeno je 100 pari rukavica i 100 maski.
Volonteri Crvenog križa redovito vrše dostavu kućnih potrepština i lijekova za starije i nemoćne osobe u MZ Vionica.
U suradnji Crvenog križa Čitluk i Crvenog križa Mostar-Blagaj, dostavljena je humanitarna pomoć, hrana i kućne potrepštine za A.D. iz Blizanaca.

OC CZ Stolac
Iz Doma zdravlja Stolac izvještavaju da nema sumnjivih na virus COVID-19.
U Domu zdravlja Stolac na broju 063 842-820 može se zatražiti pružanje zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći.
u Domu zdravlja Stolac na broj 063 842-820.
Prostor Sportske dvorane Stolac određen je za trijažu, dok je dio Osnovne škole određen za liječničko osoblje.
Tijekom jučerašnjeg dana djelatnici Komunalnog  i  Elektro poduzeća vršili su sitne popravke kako bi se moglo izvršiti čišćenje i dezinfekcija.
Planirano je za početak staviti u funkciju 40 kreveta.
Prostorije motela Vila Raguza, određene su za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa izrečenim mjerama izolacije.

OC CZ Neum
Nisu zabilježena kršenja mjera samoizolacije.
Iz Doma Zdravlja Neum izvještavaju da su izdata 3 nova rješenja o samoizolaciji.
Svi kojima su izrečene mjere, redovno se javljaju dežurnom liječniku i nemaju nikakvih simptoma.
                        
OC CZ Jablanica                                                                                                                       

Izvještaj o aktivnostima Općinskog stožera u cilju provođenja naredbi Federalnog i Županijskog stožera civilne zaštite:                                                                                              

Tijekom dana izvršeni su  molerski  i vodoinstalaterski radovi na Izolatoriju u objektu „Dom Samaca“, čiji je vlasnik JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine – Podružnica Hidroelektrane na Neretvi Jablanica, za smještaj osoba koje nemaju uvjete za kućni tretman (starije osobe bez nadzora, korisnici staračkog doma, pacijenti koji nemaju uvjeta provođenja izolacije u kućnim uvjetima. Radovi se nastavljaju danas.                                                
Jučer su javno objavljeni brojevi Mobilnih timova matičnih ureda, a informacije o kontakt telefonima za građane su postavljene putem RTV Jablanica, WEB stranice Općine Jablanica i putem live kamera BH Telekoma na području Općine Jablanica.                                      

Na području Općine u izolaciji se nalazi 210 osoba.                                                                      

Patrole policije izvršile su kontrolu osoba sa područja Općine kojima je određena samoizolacija od strane federalnih i županijskih inspekcijskih organa vezano za pandemiju korona virusa, a iste su zatečene na adresi stanovanja uz poštivanje naloženih mjera.                  

Sve donesene naredbe od Federalnog, Županijskog i Općinskog stožera Civilne zaštite se provode i iste se poštuju na području Općine.                                                                                       
Izuzetak je slučaj kada je jedna osoba sa područja Općine Prozor-Rama zatečena u  Neretvanskoj ulici, a prekršila je rješenje o samoizolaciji o čemu je upoznat Županijski sanitarni inspektor koji će poduzeti dalje zakonske mjere.                                                                  
PS Jablanica je opredijeljena da nastavi sa aktivnostima na provođenju Naredbi Federalnog, Županijskog  i Općinskog stožera Civilne zaštite i sankcionira prekršioce navedenih naredbi.                                                                                                                     

Policijska stanica Jablanica je javno pozivala građane na suradnju i prijavljivanje kršenja mjera samoizolacije, nepoštivanja policijskog sata, zabrane kretanja lica mlađih od 18 i starijih od 65 godina, zabrane rada ugostiteljskih objekata i dr.                                                     
PS Jablanica se javno zahvalila građanima na razumijevanju i dosljednom ponašanju u zajedničkoj borbi protiv pošasti zvane COVID 19.


OC CZ Prozor-Rama   
Djelatnici PS Prozor-Rama izvršili su provjeru 128 osoba kojima je izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije i utvrdili da sve osobe poštuju izrečenu im mjeru.
Na području Općine je, u proteklih 24 sata prijavljeno 8 osoba koje su stigle iz inozemstva, te će za iste tijekom dana biti izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije.
Ukupan broj evidentiranih pristiglih osoba iz inozemstva na području Općine prozor-Rama do 14:00 sati 27.03.2020. godine je 280.
U tijeku 27.3.2020. godine, boravak na području Općine prijavile su 3 osobe koje imaju prebivalište u drugim općinama BiH.