Podijeli članak

Poduzeće "Elektroprenos BiH" u blokadi je dvije godine, a po svemu sudeći, tako će biti do izbora novog direktora o kome se ne mogu dogovoriti politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Zbog ovakvog stanja, 180 milijuna maraka za investicije je na čekanju, izvještava BHT.

Ali nisu blokirane samo novci. 

"Mi trenutno imamo 130 upražnjenih radnih mijesta , jer je u zadnje dvije godine veliki broj kolega otišao u mirovinu, neki su dobrovoljno otišli, a nekima nije produžen ugovor o radu", kazala je Jovana Mirković, glasnogovornica Elektroprijenosa BiH.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od premijera Federacije BiH Fadila Novalića da, ako ne u potpunosti, bar djelimično deblokira rad Elektroprenosa kako bi pokrenuli hitne investicije i zaposlilo bar 50 najnužnijih stručnjaka, i tako spriječili dugoročnu ugroženost sustava.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH (HDZ BiH), kazao je da u jednom dijelu imenovanja treba uključiti Parlamentarnu skupštinu, u ovom slučaju entitete, a ne Vijeće ministara, tako da će biti u paketu sa svim drugim imenovanjima. "Ako smo napravili dogovor sa tri politička subjekta oko strukture Vijeća ministara odnosno ministarstava, ne vidim nikakav problem da to ubrzamo", kazao je Čović.