Podijeli članak

Egipatske vlasti su u nedjelju objavile otkriće na dnu iskopine u nekropoli Sakari, jugozapadno od Kaira, još 14 sarkofaga starih oko 2.500 godina. 

To novo otkriće do kojeg je došlo u petak, dopunjava prethodno otkriće 13 sarkofaga na tom mjestu prije tjedan dana, navodi se u priopćenju Ministarstva za starine.  

Mjesto Sakara, 25 kilometara južno od piramida na platou Gize, prostrana je nekropola u kojoj je i znamenita piramida faraona Neceriketa, prva iz faraonske ere. Taj spomenik, koji je oko 2.700 prije Krista sagradio arhitekta Imhotep, smatra se jednim od najstarijih u čitavom svijetu.

Fotografije dobro očuvanih sarkofaga prikazuju smeđe i plave šare i hijeroglifske znakove. Već nekoliko godina egipatske vlasti redovno objavljuju arheološka otkrića, s ciljem, između ostalog, oživljavanja turizma. 

Udio turizma u prihodima Egipta je godina potkopan političkom nestabilnošću i napadima poslije puča 2011. godine kojim je s vlasti zbačen predsjednik Hosni Mubarak, a ove godine se teškoćama turizma pridružila i pandemija novog koronavirusa.