Podijeli članak

U znak sjećanja na sve poginule bjelopoljske Hrvate, večernjom misom u 18 sati u crkvi Presvetog Srca Isusova u Bijelom polju služena je sveta Misa zadušnica. Misu je za sve poginule uplatila Marija Leko, javlja Bljesak.info.

Hrvati Bijelog polja kod Mostara danas obilježavaju 27 godina od napada Armije BiH i velikih stradanja koja su doživjeli 30. lipnja 1993. godine. Naime, tog dana Armija BiH je napala Bijelo Polje kod Mostara, a pomoć su imali u bošnjačkim pripadnicima HVO-a koji su preko noći izdali svoje suborce i okrenuli oružje na njih. 

Do tada su Hrvati i Bošnjaci zajednički u okviru postrojbi HVO-a vodili borbu protiv Srba koji su napadali Bijelo Polje i Mostar, te su zajednički branili i Hrvate i Bošnjake toga kraja- Sve je završilo pokoljem vojnika HVO-a i civila Hrvata Bijelog Polja. Na prepad je ubijeno 11 Hrvata. Preostali su zarobljeni, njih 166 odvedeno je u logore: Osnovna škola Potoci, Skenderove kuće – Potoci i IV. Osnovna škola Mostar u kojima je ubijeno 17 bjelopoljskih Hrvata. 

Inače, na večerašnjoj misi u Bijelom polju nije prisustvovao nitko od predstavnika hrvatskog naroda u BiH.