Podijeli članak

Organizacija Žene u crnom danas je u centru Beograda podsjetila na zločine u Vukovaru, javlja agencija Beta.

Žene u crnom i Incijativa mladih za ljudska prava su povodom godišnjice pada Vukovara odale počast stradalima u tom gradu. 

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Žene u crnom za mir i pravdu", "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" i "Odgovornost", a rukama su nosili crvene ruže.

Jedan od aktivista Žena u crnom, Stefan Milosavljević, rekao je kako su akcijom htjeli izraziti suosjećanje i solidarnost sa žrtvama pa dodao kako će sutra nazočiti komemoraciji u Vukovaru

Prozvali Srbiju zbog rehabilitacije Šljivančanina i Šešelja

"I 26 godina nakon zločina Srbija opstruira suđenja za ratne zločine i pokazuje kontinutet politike koja je dovela do zločina na prostoru bivše Jugoslavije, te negira i relativizira zločine koji su se dogodili", rekao je za Betu jedan od aktivista Žena u crnom, Stefan Milosavljević.

"Žrtve nisu dobile pravdu na institucionalnoj razini u vidu kaznene odgovornosti, a osobe koje su činile zločine i osuđene su na Haškom sudu, poput Veselina Šljivančanina, nalaze se u javnoj sferi i, umjesto da predstavljaju stup srama, predstavljaju nacionalne heroje dok su osobe koje su pozivale na deportaciju i masovno istrebljenje, poput Vojislava Šešelja, prisutne u političkoj sferi", dodao je Milosavljević.