Podijeli članak

Državno izborno povjerenstvo provjerilo je potpise potpore za predsjedničku kandidaturu - i u bitku za Pantovčak ide četvero kandidata - Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić.

Objavom lista kandidata službeno započinje izborna kampanja, koja će trajati do početka izborne šutnje, do 26. prosinca u ponoć. Hrvatin je napomenuo je da su svi kandidati uz prijedlog kandidature morali priložiti i broj posebnog računa s kojeg će financirati svoju kampanju. Kampanju pojedinih kandidata mogu financirati i građani, s najviše 30 tisuća kuna, a tvrtke s najviše 200 tisuća kuna.  

U predstojeće predsjedničke izbore DIP ulazi s proširenim ovlastima, nakon što je 2011. godine izmijenjen Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Imamo mogućnost u realnom vremenu pratiti sve donacije koje dolaze na račune, gdje se odlijevaju, i na koje troškove, naglasio je Hrvatin. Napomenuo je da su kandidati dužni podnijeti pisano prethodno izvješće i naknadni konačni obračun financiranja kampanje, koji će također biti provjereni.