Podijeli članak

Prioriteti Vijeća ministara BiH vezani su uz europske integracije, ekonomski razvoj, vladavinu prava te unapređenje regionalne i međunarodne suradnje, naveo je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u povodu druge godišnjice aktualnog saziva izvršne vlasti, na kojoj su prezentirali rezultate dosadašnjeg rada.

Istaknuo je kako je BiH ostvarila najpozitivnije ekonomske parametre i da u ovom trenutku ima najmanju zaduženost u EU i regiji te da je otvoreno više desetaka tisuća radnih mjesta.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH pohvalio se kako su sve točke dnevnog reda u prethodnom razdoblju bile usvajane jednoglasno, što govori o dobroj suradnji unutar tog tijela izvršne vlasti.

Kako kaže, Vijeće ministara BiH nastavilo je raditi na realizaciji Reformske agende, a u manje od dvije godine realizirano je 55 mjera. On je rekao i da su poboljšani uvjeti izvoza na području EU, Rusije i Turske. Istaknuo je da je 2016. godina bila najpozitivnija u kontekstu europskih integracija, što je u konačnici rezultiralo i dobivanjem upitnika Europske komisije i utemeljenjem svih tijela u sustavu Mehanizma koordinacije.

Što se tiče upitnika EK, Zvizdić je otkrio da su u sustav uneseni svi odgovori osim odgovora Vlade RS-a, izražavajući nadu da će vlasti iz manjeg bh. entiteta uskoro privesti posao kraju. Rekao je kako je u ožujku 2017. godine BiH imala rekordan izvoz od 950 milijuna KM, što je za 23 posto više nego u ožujku 2016. godine.

Istaknuo je i kako se regionalna suradnja odvija u pozitivnom smjeru, dodajući da je povjerenje temeljni cilj Vijeća ministara BiH. Istaknuo je da se u BiH vratilo 46 ekstremista, a ne tisuće, te da je i tih 46 osoba tretirano u skladu sa zakonom.

On je rekao da nisu zadovoljni borbom protiv korupcije, što je permanentni cilj Vijeća ministara BiH zajedno s borbom protiv organiziranoga kriminala.

Na pitanje o nepostojanju parlamentarne većine na državnoj razni, Zvizdić je odgovorio da je evidentno kako je narušena parlamentarna većina i da svi svjedočimo snažnom početku izborne kampanje, što donosi neproduktivnost.

Inače, Vijeće ministara jučer je održalo svoju sjednicu na kojoj je naglašeno kako ta institucija snažno podržava prijedlog da se vozilima hitne pomoći i vatrogascima da prednost u prometu u odnosu na sva druga vozila. “Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva prometa i veza, donijelo odluku o formiranju deveteročlane međuresorne radne skupine za analizu primjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine sastavljenu od predstavnika Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva prometa i veza te Odbora Javnog radiotelevizijskog sustava Bosne i Hercegovine. Radna skupina dužna je u roku od 30 dana od imenovanja izvršiti analizu primjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine, nakon čega će Vijeću ministara BiH podnijeti izvješće o radu”, navodi se u priopćenju s jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH.