Podijeli članak

Tagovi

U cilju stvaranja uvjeta za optimalno liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19, rekonvalescentnom plazmom, (krvnom plazmom) prim. Mr. sc.med.dr. Ednan Drljević, šef izolatora za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata u JU Opća bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", i prim. mr. sc. med. dr. Mirza Begović, rukovoditelj Odsjeka za transfuzijsku medicinu, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su posjetili Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, piše Avaz.

- Na sastanku, kojem je nazočila direktorica Zavoda, prim. dr. Jasminka Kurilić, razgovarano je o mogućnostima Zavoda da, za potrebe liječenja ovih pacijenata, u pomenutom izolatoriju, osigura potrebne količine rekonvalescente plazme iz cijele krvi ili izdvojene uz pomoć staničnog separatora (plazmaferezom) – kazao je dr. Drljević.


Dr. Kurilić je, dodaje, izrazila spremnost da Zavod krene s prikupljanjem rekonvalescentne plazme, iz darovanih jedinica cijele krvi, neposredno nakon što, za isto, dobije odobrenje od nadležnih institucija. - Preuzeo sam obvezu upoznati menadžment bolnice s rezultatima ovog sastanka kako bi menadžment bolnice osigurao suglasnost nadležnih institucija za hitno prikupljanje i dostavu rekonvalescentne plazme, dobivene iz cijele krvi, u izolatorij bolnice – istaknuo je Drljević.

Istovremeno će, dodao je, biti dostavljen službeni zahtjev direktorici Zavoda da, odmah, po dobivanju suglasnosti ovlaštene ustanove počne s prikupljanjem i dostavom prvih količina rekonvalescentne plazme (svih ABO krvnih grupa) bolnici.

- Poznato je da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme, anti Covid-19 plazme, (plazma dobrovoljnih davalaca krvi, koji su uspješno preboljeli Covid-19). za liječenje pacijenata pozitivnih na Covid-19, mlađih od 80 godina i koji nisu na respiratoru. Tako je na primjer, u jednoj od najpoznatijih zdravstvenih ustanova u svijetu, Mayo klinici (USA), do 11. srpnja 2020. godine, više od 34. 000 pacijenata primilo ovu terapiju – naveo je dr. Drljević.