Podijeli članak

Zemlje u našoj regiji i Europi uveliko snižavaju cijene komercijalnih PCR testova kako bi građanima olakšale provjere zdravstvenog stanja, ali i putovanja, dok nadležni u Bosni i Hercegovini još ne razmatraju nikakva snižavanja cijena. 

PCR test u Federaciji BiH trenutno košta 215 KM, a u RS-u 200 KM. Građani BiH mogu se testirati u nekoliko javnih i privatnih ustanova, ali za prelazak granice priznaje im se samo negativan PCR test iz nekog od laboratorija koji su ovlašteni za ova testiranja.

Podsjetimo, to su Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Institut za javno zdravstvo RS-a, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Klinički centar u Tuzli i Županijska bolnica Zenica.

PCR testiranje moguće je i u nekoliko privatnih klinika u BiH po cijeni od otprilike 230 KM, piše Klix.ba. 

U isto vrijeme u BiH nema nikakvog govora o spuštanju cijena. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez nije nam mogao mnogo toga reći o ovoj temi s obzirom da nije na "dnevnom redu" Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

"Ne raspravljamo o tome. Cijenu su sad takve kakve jesu, a sve ovisi od toga odakle se nabavljaju testovi", kratko nam je kazao Čerkez.

Podsjetimo da je cijenu PCR testiranja u FBiH utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koji ustvari nabavlja komercijalne PCR testove, rekao nam je da sve ovisi o Federalnom ministarstvu zdravstva BiH.

"Ako oni odluče da treba sniziti cijenu, mi ćemo je sniziti", prokomentirao je Smajlović.

S druge strane, već u susjednoj Hrvatskoj prije nekoliko dana spuštena je cijena PCR testa na otprilike 500 kuna, odnosno 130 KM za dvije ciljne sekvence, te 698 kuna ili 181 KM za tri ciljne sekvence.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako postoji mogućnost da će se na tržištu pojaviti i drugi još jeftiniji PCR testovi, ali kako nadležni ne smiju zanemariti relevantnost i kvalitet testiranja.

"Naš zadatak je da omogućimo testiranje onim testovima koji su relevantni, koji imaju najbolji omjer cijene i dijagnostičke točnosti", kazao je Beroš prije nekoliko dana.

Komercijalno PCR testiranje znatno je jeftinije i u Srbiji nego u BiH, a iznosi između 6.000 i 8.200 dinara, odnosno između 100 i 135 KM.

Srbija također pravi i vlastiti test za otkrivanje koronavirusa koji bi trebao biti brži i jeftiniji od PCR testa. Naime, tri tima Kemijskog fakulteta u Beogradu rade na razvoju proizvodnje rekombinantnih proteinskih antigena za potrebe domaćih imunoloških testova na Covid-19. Ovi testovi bi se trebali koristiti za otkrivanje i mjerenje količine specifičnih antitijela, nastalih usljed infekcije koronavirusom.

Podsjetimo da je državljanima BiH s austrijskim prebivalištem odnedavno dozvoljen ulazak u Austriju uz negativan PCR test. Putnici test mogu uraditi u BiH ili u Austriji, u roku od 48 sati od ulaska u zemlju. Dobra vijest je što je Vlada Austrije također donijela odluku o snižavanju cijene PCR testa koji je sada moguće uraditi na aerodromu u Beču po cijeni od 120 eura.