Podijeli članak

Srbija, Šumadija, općina Vladimirci, a u njoj zabačeno selo Gomilica. Selo Gomilica godinama povremeno privlači pažnju nekih svjetskih medija, jer je riječ o jednom od najbogatijih gastarbajterskih mjesta u Srbiji.

A kako je riječ o selu većinski naseljenom Romima, odnosno njihovim gastarbajterima, jer Gomilica tijekom godine 'zjapi' prazna, da bi se preko ljeta vlasnici nekretnina sjatili s obiteljima na godišnjim odmorima, ovo mjesto je u najnovijoj reportaži AP predstavio praktično kao najbogatije naselje Roma na svijetu.

Riječ je o totalnoj suprotnosti jadnim slamovima društveno izbačene etničke zajednice, s ljudima čija djeca tradicionalno imaju jezivih problema obrazovati se, naći posao, pa tonu u alkohol, u nekim slučajevima i kriminal. Kako to već ide u trećem svijetu, koji po Europi, tako i Hrvatskoj, često opstaje među Romima.

U selu Gomilica zapravo je činjenično netočno nazvati tamošnje građevine "kućama". Riječ je o višekatnicama takvog tlocrta i oblika da bi se na nešto drugačijim lokacijama u njima mogle zamisliti svjetske pop ili filmske zvijezde, u nekim slučajevima možda i kakva ladanjska rezidencija, omanji dvorac nekog sitnijeg monarha. Doduše, s tom razlikom što je eksterijer tih super-vila iskićen zlatnim lavovima, kipovima konja u skoku, ptica, pasa...

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.