Podijeli članak

Ako kažemo da je broj oboljelih od dijabetesa, osobito djece u velikom porastu, nećemo reći ništa novo. Ali ako kažemo kako će u BiH uskoro biti moguće nabaviti uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi, onda već pričamo o velikom iskoraku. Nažalost, ono što je u većem dijelu Europe već odavno sasvim normalno, u nas je bilo nedostupno. Ali zahvaljujući inicijativi “Za život s manje boli“ stanje se mijenja. Naime, uz pomoć tvrtke Bauerfeind koja je jedina prepoznala BiH kao državu kojoj treba pomoć i prepoznala i prihvatila naše malo tržište, ljudski su se potrudili da registriraju S7 EasySense CGM sustav. Tako će uskoro oboljeli od dijabetesa, osobito djeca, imati legalnu mogućnost da u BiH imaju uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi umjesto da ga kupuju na samo njima poznat način u zemljama Europske unije, piše Ero.tel.

-Svoj rad smo zasnovali na volontiranju i pokušajima da pomognemo drugima pa smo se tako i sredinom ove 2019. godine zauzeli za registriranje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi kako bi „naša“ djeca imali senzore koje ne moraju tražiti širom EU. Mi u BiH smo rascjepkani na vjere, nacionalnosti, kantone, županije, vlade, ministre, a to oboljelim i njihovim obiteljima uopće ne odgovara jer samo je jedna želja ŠTO BOLJE KONTROLIRATI NAŠU BOLEST. Kao netko tko poznaje situaciju u BiH i cijelog procesa registracije pomagala Udruga Insula i inicijativa su odabrani da s tvrtkom BF organiziramo prezentaciju senzora za predstavnike Udruga i doktore i sve one koji se bave dijabetesom u Bosni i Hercegovini. Tako da trenutno radimo na tom projektu i ubrzo pozivamo sve predstavnike Udruženja u Mostar. Nadamo se da će ovi sitni koraci dovesti do velikih promjena oko dijabetesa u našoj državi jer nemamo više vremena. Samo je na nama da budemo ustrajni u traženju i implementaciji promjena u našem društvu. Svi imamo isti cilj samo se trebamo organizirati i krenuti u promjene koje će donijeti bolju budućnost i nama i našoj djeci – rekao je za Ero.te. Mislav Stapić, predsjednik Udruge INSULA.

Pokretač grupe Libre BiH Adnan Beganović, uz Jelenu Radić Škrbić, koji je također dio ovoga projekta nam je rekao kako je život sa dijabetesom tip 1 život pun izazova, pogotovo za djecu. No, za razliku od prije nekih 30-ak godina zahvaljujući tehnološkom napretku regulacija glukoze u krvi je mnogo lakša. Ali, ono što je “normalno” za mnoge zemlje u Europi pa i u regiji, za BiH se prije nekih godinu dana činilo kao znanstvena fantastika.

-Veliku podršku dobili smo od Udruženja dijabetičara Insula iz Mostara i Novi Horizonti iz Tuzla, a Inicijativu je podržalo više od 25 Udruženja iz cijele BiH. Zahvaljujući prije svega Almi Kratini i Faiki Mujanović Glamočanin, članicama Parlamenta Federacije BiH, Inicijativa je u kratkom vremenu stigla pred Vladu Federacije BiH. No, ista je odbijena uz obrazloženje da u BiH nema registriranih senzora i obećanje čak i od ministra zdravstva da će kontinuirani mjerači biti stavljeni na esencijalnu listu čim ih neki od proizvođača registrira u Agenciji za lijekove. Evo desilo se i to, konačno u BiH imamo registriran kontinuirani mjerač glukoze što znači da smo na pola puta. U rujnu ćemo ponovo uz pomoć gore spomenutih članica Parlamenta Federacije Inicijativu “podići” do Vlade pa ćemo vidjeti da li se samo radilo o obećanjima ili stvarnoj želji da se život oboljelim od dijabetesa učini lakšim. Ono što je bitno, pa čak i najbitnije je to da mi inzistiramo na tome da se svim oboljelim osiguraju kontinuirani mjerači jer smatramo da će eventualnim prebacivanjem s Federalnog zavoda na županijske ponovo doći do problema, odnosno da tako sva djeca i svi oboljeli neće biti u istom položaju – ističe Beganović u izjavi za Ero.tel.

U tvrtki Bauerfeind su nam potvrdili kako su ušli u ovaj projekt, te kako suradnja s udrugom Insula traje već neko vrijeme. Kruna suradnje je osiguranje uređaja za kontinuirano mjerenje razine glukoze u krvi, što će imati veliki pozitivni utjecaj na zdravstveni sustav i život osoba oboljelih od ove bolesti.

-Svjesni rizika da radimo na izrazito malom i nestabilnom tržištu, smo se odlučili ipak podržati inicijativu. Velika olakšica je bila, što smo u tom trenutku preko naše matične tvrtke u Zagrebu već bili u kontaktu s jednim od svjetskih proizvođača, tako da smo u relativno kratkom roku uspjeli prikupiti i prevesti potrebnu dokumentaciju za registraciju S7 EasySense® CGM sustav za kontinuirano mjerenje glukoze. Radi se o sustavu koji putem malog senzora mjeri razinu glukoze svake 2 minute, što daje ukupno 720 mjerenja za 24 sata. Podaci se automatski pohranjuju na odašiljaču, te se putem odašiljača šalju na prijemnik. Prijemnik je mobilni telefon, koji automatski pokreće alarm u slučaju da se razina glukoze nalazi izvan definiranog raspona. Roditeljima je omogućeno da putem mobilne aplikacije EasyFollow® mobile app, kontinuirano prate razinu glukoze kod djeteta i blagovremeno reagiraju. Blagovremena reakcija dovodi do znatnog smanjenja vremena provedenog u hiperglikemiji, čime se poboljšava kvalitete života pacijenta. Ujedno pacijent provodi više vremena u optimalnoj glikemiji, što znatno smanjuje rizik od posljedičnih oboljenja, koji ne samo da su teški za djecu i roditelje, nego iziskuju dodatne troškove u zdravstvu. Kako bi se izbjegli ti dodatni troškovi, danas se ovakvi i slični uređaji u mnogim državama mogu dobiti besplatno preko nekih od nadležnih institucija. Moto naše tvrtke „Pokret je život“ nije samo poruka našim korisnicima, nego i nama uposlenicima u ovom sektoru. Dugoročno opstati možemo samo onda ako smo u kontinuiranom pokretu, prepoznajemo potrebe tržišta i inovativnim proizvodima pokušavamo olakšati svakodnevicu našim korisnicima – kaže za Ero.tel Danijela Dodig, direktorica prodaje u Bauerfeindu.

Profesionalna vizija tvrtke BAUERFEIND d.o.o. očituje se kroz moto “Pokret je život” dočaravajući time važnost kretanja tijekom ljudskog života. U daljnjem radu planira se nastaviti s razvojem i proizvodnjom inovativnih medicinskih pomagala koja zadovoljavaju najstrože zahtjeve i koja će opravdati moto s kojim već dugi niz godina tvrtka jamči kvalitetnu podršku svima koji imaju problema s mobilnošću, a konačni cilj je osigurati kvalitetnu skrb za bolesnike kroz visoko kvalitetne proizvode, stručno savjetovanje i sveobuhvatne usluge.

Ostaje još vidjeti kako će institucije reagirati na ovu priču.