Podijeli članak

Turska je pozvala vlasti u Prištini da odustanu od, ako dođe do obostranog priznanja Izraela i tzv. Kosova, namjere da otvore ambasadu u Jeruzalemu, jer to narušava povijesni i pravni status tog grada i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja Kosova od trećih država, objavila je na stranici Al Jazeera Balkan.

U priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda. 

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u priopćenju iz Ankare se navodi da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke UN navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom neovisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, zaključuje tursko Ministarstvo.

Obostrano priznanje Izraela i tzv. Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jeruzalemu predviđeno je sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine koji su u petak u Washingtonu potpisali predsjednik SAD Donald Trump i kosovski premijer Avdullah Hoti.