Podijeli članak

 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je u subotu odbacio prijedlog njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, prema kojemu bi se uspostavila sigurnosna zona uz sirijsko-tursku granicu pod međunarodnom kontrolom, te ga je ocijenio nerealnim.
 
"Smatramo da taj prijedlog nije pretjerano realističan", rekao je Mevlut Cavusoglu na novinskoj konferenciji s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u Ankari, prenosi Hina.
 
"To se ne tiče samo Turske, sada su u tom području (sirijski) režim, Rusija i drugi akteri", rekao je Cavusoglu.
 
Turski ministar vansjkih poslova je pozvao međunarodnu zajednicu da se fokusira na "humanitarna pitanja" i "eliminiranje terora" u Siriji.
 
Maas je ponovio kako ne podupire prijedlog Kramp-Karrenbauer.
 
"Svi kažu da to nije realističan prijedlog... Ljudi u Siriji nemaju vremena za teoretske rasprave", kazao je.
 
Turska je pokrenula ofenzivu na područja pod kontrolom kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije.
 
Ofenziva je zaustavljena nakon primirja, pod posredstvom Rusije i SAD-a.
 
Maas je nazvao ofenzivu "invazijom", a Njemačka neće odobriti isporuku nove vojne opreme Turskoj koja bi mogla biti korištena u Siriji.
 
Turska je uznemirena njemačkom kritikom ofenzive, rekao je Cavusoglu, dodavši kako Ankara očekuje od Berlina da "djeluje u duhu saveza" i "pridruži se Turskoj u borbi protiv terorizma".
 
Ankara smatra da je YPG teroristička organizacija.
 
Maas je rekao kako je Ankara uvjerila Berlin da će se pridržavati međunarodnog prava pri premještanju do 2 milijuna sirijskih izbjeglica u "sigurnu zonu" na sjeveroistoku Sirije.
 
Turska će upravljati situacijom na "humanitarni način", rekao je Cavusoglu.