Podijeli članak

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u ponedjeljak da će "u bliskoj budućnosti" objaviti priopćenje o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) koja je, kako je ocijenio, obavila veoma loš posao u borbi sa koronavirusom.

Trump je na događaju u Bijeloj kući rekao da će uskoro donijeti odluku o američkom financiranju WHO, ističući kako je razmišljao o tome da smanji financiranje na 40 milijuna dolara, ali je dodao da su neki mislili da je to previše, prenosi Reuters.

Upitan zašto se nije obratio na virtualnom ministarskom sastanku WHO koji je održan jučer, Trump je odgovorio da je tako odlučio.

„Odlučio sam danas ne davati izjavu. Dat ću im izjavu negdje u skoroj budućnosti, ali ... mislim da su uradili vrlo loš posao u posljednjem razdoblju ", rekao je Trump.

Američki tajnik za zdravstvo Alex Azar izjavio je ranije na video konferenciji koju je organizirao WHO da ta organizacija nije uspjela pružiti informacije koje su bile potrebne svijetu i da je njen neuspjeh "plaćen" velikim brojem ljudskih života.

Trump je obustavio financiranje WHO optužujući ga da je bio previše posvećen Kini, dok je Peking kritizirao za nedostatak transparentnosti u ranim fazama krize u vezi s koronavirusom.