Podijeli članak

Gotovo tristo ruskih vojnika raspoređenih u Čečeniji poslano je kao pojačanje na sjeveroistok Sirije na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju Kurda, priopćila je ruska vojska.

Ondje će "obavljati posebne zadatke", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Bit će raspoređeni duž sirijsko-turske granice

U priopćenju se navodi da će vojnici biti raspoređeni u pojasu širokom 30 kilometara duž sirijsko-turske granice, kako je definirano u ugovoru o povlačenju kurdskih snaga potpisanom između Ankare i Moskve. Ruska vojska dodaje da je u Siriju poslala još 20 oklopnih vozila.

Nakon ruske vojne intervencije radi pomoći sirijskom režimu Bašara al-Asada 2015., postrojbe iz Čečenije su u nekoliko navrata bile raspoređivane u Siriji, napose nakon opsade Alepa 2016.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov je sredinom listopada čak ustvrdio da su većina pripadnika ruske vojne policije koja patrolira u Siriji Čečeni.

"Iscrpljeno sirijsko stanovništvo je zahvalno našoj vojnoj policiji", rekao je taj odani suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom putovanja u Saudijsku Arabiju, prenosi agencija Interfax. Usto je spomenuo slanje "svećenika" i udruga.

U Čečeniji, ruskoj kavkaskoj republici, 1990-ih i početkom 2000-ih vodila su se dva rata u kojima su sudjelovali Moskva i separatistički pobunjenici, koji su se s vremenom islamizirali,prenosi index

Više stotina Čečena i njihovih obitelji priključilo se džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS) u Siriji.